„Veče glomazne poezije” premijerno u Minhenu

Ovogodišnju Cultus BH sezonu Bosanskoherzegovački kulturni centar iz Minhena je u subotu, 25. marta 2017 otvorio nastupom Antonija Pušića, alias Rambo Amadeus, i njegovim programom „Veče glomazne poezije”,  kombinacijom Rambove poezije, proze i filozifije. Čitanje,  pjevanje i recitovanje je muzički maestralno pratio jazz pijanista  Ivan Aleksijević – Pančevac. Za ovaj event vladalo je ogromno  interesovanje, tako da su karte već danima unaprijed bile rasprodane.

Rambo Amadeus svoj program, s kojim je startovao prije dvije godine, opisuje kao „jedinstvenu predstavu koja kroz lakonski, slikovit i nepretenciozan način hirurški precizno secira društvo i pojedinca koji pokušava u njemu da opstane i pronađe parče svoje sreće. „Veče glomazne poezije” kod publike izaziva sasvim pomiješana osjećanja. Salve smijeha, skandiranje, gromoglasni aplauzi,  ali i tuga i zabrinutost miješaju se stvarajući vrhunski napitak, stvoren po drevnom receptu proporcionalnog miješanja žuči i meda.”

Ovo je inače bio prvi njegov nastup sa ovim programom van granica bivše Jugoslavije, čime je Cultus BH, nakon gostovanja Damira Nikšića, Aide Bukve i Rijada Gvozdena prošle godine, još jednom uspio organizovati jednu vanbalkansku premijeru. I to je upravo ono, čime se ovo udruženje uspjelo etablirati i zbog čega ga minhenska publika cijeni.

Cultus BH će 5. maja 2017 u Kulturzentrum Trudering u Minhenu.ugostiti Josipa Pejakovića sa hit monodramom „Država”,  a u planu je i realizacija neprevaziđenog kabarea Zijaha Sokolovića  „CABAres CABArei”.

Cultus BH je neprofitno udruženje sa sjedištem u Minhenu, čiji volonteri rade na predstavljanju bosanskohercegovačke i južnoslavenske kulture i umjetnosti, integracije naših građana u njemačko društvo, očuvanje tradicije i jezika i poboljšanju kulturne ponude za naše iseljenike u Njemačkoj. Ovaj centar je u svom obliku, ciljevima i djelovanju jedan od rijetkih ove vrste van granica Bosne i Hercegovine. O radu kulturnog centra Cultus BH možete se informisati na web stranici www.cultusbh.org, Facebook-u www.facebook.com/cultusbh ili putem Twitter-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »