Radionica u Historijskom muzeju BiH

Drage umjetnice i umjetnici,

Tražite li nove prilike za izlaganje, afirmaciju i dobre priče? Historijski muzej BiH vam otvara mogućnost da se vas glas i ideje čuju u muzejskim i galerijskim prostorima – u Sarajevu i Londonu!

Historijski muzej BiH, u saradnji sa University of the Arts London, je početkom 2018. godine otvorio javni poziv i potragu za najboljim umjetničkim odgovorom na stalnu postavku „Opkoljeno Sarajevo“. Poziv je otvoren za sve umjetničke medije u domenu vizualne umjetnosti i koji se mogu predstaviti u galerijskim i muzejskim prostorima. Najbolji rad će biti nagrađen iznosom od 3000 eura (podrazumijeva honorar za umjetnika i troškove produkcije). Rok za prijavu je 12.2.2018.

Brojni su primjeri upotrebe umjetnosti kao medija komunikacije ratnih i postratnih trauma. Prisjetimo se čuvene Picassove Guernice, slika i crteža Francisca Goye, ili nevjerovatnih umjetničkih vizija između dva svjetska rata, ili pak spomenika koji su poslije Drugog svjetskog rata nicali širom Jugoslavije. Umjetnost, nastajući iz potrebe da se kaže i djeluje, nam može ponuditi osnovu za razgovor i propitivanja prošlosti. Smatramo da Sarajevo, grad koji je u skorijoj prošlosti prošao kroz različite oblike destrukcije, zaslužuje umjetničko rješenje koje će postati trajni podsjetnik na proživljena iskustva. Postavka „Opkoljeno Sarajevo“ i priče koje su kroz nju artikulisane, može poslužiti kao inspiracija za umjetničko djelo koje može biti:

–          Alegorijska reakcija na fenomen opsade

–          Prezentacija svakodnevnog života tokom opsade

–          Komentar na inovativnost i kreativnost kao sredstvo preživljavanja

–          Pokazatelj snage ljudskog duha za vrijeme rata i kriza

Pozivamo vas na radionicu „Artists working on commision with museum and galleries“ 30.1.2018. godine u 14 h, na kojoj ćemo razgovarati o našim vizijama umjetničkog rješenja za postavku Opkoljeno Sarajevo. Na radionici ćemo se družiti sa profesorom Paulom Coldwellom i razmjenjivati iskustva o saradnji umjetnika i muzeja – nadamo se da ćemo vam otvoriti neke nove prilike za umrežavanje i partnerstva. Priželjkujemo da će umjetničko rješenje, zasnovano na glasovima historije i prošlosti, također opominjati na paradokse sadašnjice i pomoću kojeg ćemo, u muzejskom prostoru, graditi bolju budućnost.

Za više informacija posjetite stranicu www.muzej.ba ili nas pratite putem facebooka (Historijski muzej BiH). Pitanja adresirajte na: histmuz@bih.net.ba ili na 033 226 098. Očekujemo vas!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »