Putnički automobil kao umjetničko djelo

Treći dan Pop Art Festivala oblježio je događaj u Sarajevo City Centru u sklopu kojeg je umjetnik Rikardo Druškić kreirao umjetničko djelo na točkovima. Prisutni su uživali u oslikavanju putničkog automobila Seat Leon koji je kompanija Porsche Sarajevo ustupila za potrebe ovog umjetničkog performansa.

Oslikavanje automobila u svijetu počelo je prije 40 godina kada su najpoznatiji umjetnici iz Pop Art perioda, poput Roya Lichtensteina i Andy Warhola, počeli oslikavati trkaće automobile.

“Moram reći da sam oduševljen saradnjom s Pop Art Festivalom i Porsche Sarajevo. Čast mi je što sam pozvan da učestvujem u oslikavanju ovog automobila, koji je sam po sebi sjajno umjetničko djelo,” kazao je Druškić. Ovo izvanredno umjetničko će biti izloženo u salonu kompanije Porsche Sarajevo.

U sklopu ovog događaja održana je i radionica slikanja za učesnike Pop Art Festivala. Polaznici radionice slikali su radove u Pop Art stilu na temu automobila.

Rikardo Druškić je ilustrator i slikar iz Sarajeva. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za radove koji se baziraju na kombinaciji tradicionalne i digitalne tehnike slikanja. Dio opusa čine i murali, te ulja na platnu. Samostalno je izlagao u Sarajevu i Mostaru, a u sklopu grupnih izložbi izlagao je u New Yorku, Miamiu, Los Angelesu i Taiwanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »