Prvi Media Lab u BiH: jedinstveno mjesto za građane novinare

Media Lab je novi vid podrške građanima koji kreiraju ili tek žele da se aktiviraju kao građani novinari i svoje sadržaje učine dostupnim široj javnosti. Media Lab je otvoren jučer, 6.2.2018, u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu, a njegovi korisnici će imati na raspolaganju radni prostor i tehničku opremu, kao i podršku u izradi tekstualnih, video i audio sadržaja.
Na ceremoniji otvaranja, o važnosti građanskog novinarstva govorili prof. dr. Lejla Turčilo i novinar eFM radija Boris Čović.
”Građansko novinarstvo nisu samo vijesti, već lokalne priče i teme. Ono treba da bude generisano u društvo, kako bi se potaknuli profesionalni novinari da se počnu baviti određenim temama koje možda nisu toliko zastupljene u medijskom prostoru. Vijest treba da bude konverzacija, a ne predavanje”, rekla je prof. dr. Lejla Turčilo.
Svi zainteresovani koji žele postati COOLer tj. osnovni član Media Laba to mogu učiniti ispunjavanjem online pristupnice.

Media Lab je otvoren u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) gdje se poseban fokus stavlja na animiranje građana i građanki da kroz ličnu inicijativu i zajedničko djelovanje svoje stavove učine vidljivijim, te tako utiču na svijest javnosti. IMEP finansijski podržava nezavisnu medijsku produkciju kroz program grantova, i pruža pravna podrška medijima i novinarima.

Sve dodatne informacije zainteresovani građani i građanke mogu dobiti putem e-maila:
medialab@imep.ba; armin.cehic@cpcd.ba ili na brojeve telefona: 033 644 810; 611 798; 611 834.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »