Propitivanje općeprihvaćenog: retrospektiva Jean-Gabriela Périota u programu „Naša staništa“

Tokom četvrte sedmice program „Naša staništa“ (Our Habitats) predstavlja retrospektivu estetski i društveno subverzivih audio-vizualnih radova Jean-Gabriela Périota

Od srijede, 6. maja do utorka 12. maja 2020. godine, u sklopu online programa “Naša staništa”, svaki dan s početkom u 18h, Pravo Ljudski predstavlja 16 filmova francuskog reditelja Jean-Gabriel Périota.

Jean-Gabriel Periot je filmski radnik čiji nas filmovi konfrontiraju sa mogućnošću različitog čitanja povijesne arhive, a mogu se smjestiti na raskršće dokumentaristike, animacije i eksperimentalnog. Snažno politički i društveno angažirani i intenzivni, gotovo svi njegovi radovi dovode u pitanje nepravedno uspostavljene društvene hijerarhije, globalnu i lokalnu ekonomsku ovisnost, institucionalizirano nasilje, nasilje ljudi nad ljudima, zlouporabu vlasti i rat.

Filmovi Jean-Gabriela su prikazivani i nagrađivani širom svijeta, kako u okviru kulturnih i umjetničkih platformi, tako i u javnim prostorima, pokrećući rasprave i osjećaj za hitnost u djelovanju, propitujući općeprihvaćene postupke u povijesnim i suvremenim narativima.

Bliski je prijatelj Pravo Ljudski Film Festivala i grada Sarajeva, a njegov rad smatramo vrlo bliskim našoj ideji o društvenoj i političkoj odgovornosti suvremenog umjetnika.

Otvoreni program Pravo Ljudski Film Festivala „Naša staništa“ je tokom dvije sedmice pogledalo 5030 ljudi, a samo je ove sedmice putem drustvenih mreza doseg programa bio preko 10000 ljudi.

Program „Naša staništa“ nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a projekcije su svaki dan u 18h na zvaničnom vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala. Sve su projekcije otvorene. Dobrodošli/e!

Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtage #ourhabitats, #imaginenewworld #pravoljudski na društvenim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »