Promocija zbirke poezije “Ofelija, baštovanka” autorice Nikoline Todorović

Promocija zbirke poezije “Ofelija, baštovanka” autorice Nikoline Todorović, održat će se  u knjižari Buybook u Radićevoj ulici u četvrtak, 12. januara, s početkom u 19 sati. S autoricom će razgovarati Senka Marić.

“Impresivno, svedeno i precizno, Todorović kao da stihovima ispisuje geometrijske oblike – uglove, obline, spirale i nakošenja pod kojima se lomi i nanovo sastavlja njena lirska junakinja u susretima i razdvajanjima od baka, majke i oca, žena kojima su posvećene homoerotske pjesme, i naposljetku prirode, kroz koju se objedinjuje mogućnost smislenosti svijeta, a u konačnosti i njegove utješnosti. Dirljivo, nježno i čulno Todorović ispisuje ovu važnu feminističku zbirku.”

Senka Marić

“Prva zbirka Nikoline Todorović najava je važnog pjesničkog glasa i istinski dobitak za naš jezik i književnost. Ofelija, baštovanka donosi svježi, autentično pjesnički ženski pogled na svakodnevicu, te nam pokazuje autoričinu spretnost u oslikavanju nježne homoerotske i porodične ljubavi. Poezija ove mlade žene nudi mudru melanholiju izazvanu nesavršenostima našeg lomnog svijeta, ali nas i ozdravljuje svojom (ne)savremenom posvećeničkom zagledanošću u prirodu. Lirska junakinja kopa po rahloj zemlji u vrtu ali i po porodičnoj historiji, međuljudskim odnosima i svojoj najdubljoj intimi.”

Adisa Bašić

Nikolina Todorović rođena je u Sarajevu 1995. godine. Diplomirana je književna komparativistica, književna kritičarka i pjesnikinja. Dobitnica je nagrade “Mak Dizdar”, koju dodjeljuje književna manifestacija Slovo Gorčina u Stocu za najbolju prvu neobjavljenu knjigu pjesama. Pjesme su joj prevođene na engleski, francuski, ruski i gaelski. Piše književnu kritiku, kolumne, analize i osvrte za nekoliko domaćih i regionalnih portala i časopisa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »