Promocija romana “Kintsugi tijela” Senke Marić u Buybooku

Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom vas poziva na predstavljanje romana “Kintsugi tijela” autorice Senke Marić.
Promocija će biti upriličena u okviru programa Decembar u Buybooku u srijedu, 19. decembra u 19:30 sati. Na promociji pored autorice učestvuju Faruk Šehić i Kristina Ljevak.

Roman „Kintsugi tijela“ objavljen je u julu 2018. u Buybookovoj biblioteci „Nulta stvarnost“ koju uređuje Faruk Šehić.

Više informacija o knjizi, pozivnicu za promociju i fotografiju autorice Milomira Kovačevića Strašnog možete pronaći u dodatku.

Naredna promocija u okviru programa Decembar u Buybooku biće 24.12. 2018. kada predstavljamo knjigu “Pamfleti, manifesti i pokoja anegdota” Seada Sekovića. Završni događaj u okviru decembarskog programa biće 26.12. kada Buybook povodom 22 godine postojanja organizuje Noć knjige uz cjelodnevni popust na vlastita izdanja od 30 do 90%, dok će ostala izdanja biti snižena od 20 do 70%. U 20:00 sati kada počinje proslava biće prisutni i domaći autori/ce koji će potpisivati knjige.

O romanu „Kintsugi tijela“ Senke Marić/Buybook, Sarajevo-Zagreb 2018.

O bolnom procesu postajanja ženom, ženskom tijelu, naslijeđu i iskustvu, o posljedicama pogrešnih izbora i doslovnoj borbi za život, Senka Marić, vrsna i nagrađivana pjesnikinja, napisala je izuzetan roman prvijenac zasnovan na vlastitom iskustvu borbe sa karcinomom.

„Kintsugi tijela“ iznova potvrđuju da jedino ima smisla pisati o onome što nas duboko dotiče, a majstorstvo u autoričinom pripovijedanju se ogleda i u činjenici da je izbjegla sve zamke koje vlastita reminiscencija na bolna iskustva može donijeti. U prvom redu to je izbjegavanje patetike. Pišući o onom duboko ličnom, a čineći to bez zadrške, spremna na potpuno ogoljavanje pred čitateljima/icama, Senka Marić napisala je roman u čijim fragmentima, a nekada i u cjelini, se može pronaći svako od nas, bez obzira na to kakve smo borbe vodili/e ili ih još uvijek vodimo.

Roman „Kintsugi tijela“ svojevrstan je vodič kroz autoričinu odluku da će sve što dođe „proći na nogama“ i priča je to o snazi žene, o pravu na ljubav, o tijelu koje ima prava na dodir i onda kad se mijenja i kad je ranjeno.

Iskustvo bolesti nam može promijeniti perspektivu, dati novu dioptriju kroz koju posmatramo život, ali nas ne može učiniti književnicima/ama. Za to je potreban talenat, vještina pripovijedanja, a za roman kakav je „Kintsugi tijela“ potrebno je podosta od ukupnog životnog iskustva. Slično misli i urednik knjige Faruk Šehić koji je povodom romana napisao: „Za prozu nije dovoljan samo talenat nego i ustrajnost, planski rad, disciplina. U romanu ‘Kintsugi tijela’ čiji naslov lagano otključava samu bit knjige pratimo glavni tok radnje ispresijecan flešbekovima koji nas vraćaju u djetinjstvo i oporo odrastanje heroine ove autobiografske knjige. Stil Senke Marić je poetičan i minimalističan, a pripovijedanje se ostvaruje realističkim prosedeom romana pisanog tijelom. Junakinja romana vodi privatni rat protiv bolesti, ali ovo nije knjiga samo o bolesti, nego je ovdje riječ o borbi za dostojanstvo, čulnost i eros. Nije dovoljno reći da je ovo zaista borben tekst, njegov užitak se krije i u poetskim opservacijama u kojima je potez hirurga ples kista po slikarskom platnu. Međutim, dovoljno je reći da je ‘Kintsugi tijela’ hrabra knjiga pisana vlastitim iskustvom koje nam nudi toliko potrebnu nadu u pobjedu života nad smrću.“

Osim što nam nudi nadu u pobjedu života nad smrću, kako je Šehić rekao, Senka Marić pišući o blizini smrti, napisala zapravo veliku pohvalu životu, njegovoj dragocjenosti i neponovljivosti, sa svim nesavršenostima koje nosi.

Ovo je i roman o ljubavi, ne nužno romantičnoj ili tjelesnoj i roman o ljudskosti, djelo koji ostavlja prostor za nadu da ovaj svijet još uvijek nismo učinili/e toliko pogrešnim mjestom da u njemu nema prostora da sretnemo one koji/e će biti podrška i utočište.

O autorici:

Senka Marić (rođena 1972. u Mostaru, BIH) spisateljica, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Objavila je zbirke poezije „Odavde do nigdje“, „To su samo riječi“ i „Do smrti naredne“. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, te prva nagrada Zija Dizdarević 2000. godine. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba. „Kintsugi tijela“ njen je prvi roman.

Roman „Kintsugi tijela“ možete pronaći u Buybookovoj prodajnoj mreži u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te putem web shopa www.buybook.ba.

U večeri promocije roman „Kintsugi tijela“ možete kupiti po promotivnoj cijeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »