Promocija reizdanja knjige Brune Špiler “Umjetnost solo pjevanja”

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje promociju reizdanja knjige “Umjetnost solo pjevanja” alt sviračice i pedagoga solo pjevanja Brune Špiler, koja će se održati u četvrtak, 30.05.2024. 13.00 sati u Koncertnoj dvorani “Cvjetko Rihtman” (Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, J. Štadlera 1/II) u okviru programa 4. Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i 17. majskog festivala. Music Festival.

Ovu značajnu publikaciju predstaviće prof. mr.sc. Adema Pljevljak-Krehić i prof. Vedrana Šimić, profesorica na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Fatima Hadžić, profesorica na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost i sport Univerziteta u Sarajevu.

Promociju će moderirati mr. Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Ovom prilikom će se predstaviti i studenti Odsjeka za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji će nastupiti uz klavirsku pratnju vlč. sar. dr Milan Lucić. Mlada sopranistica Idna Muminović izvest će “Deh vieni, non tardar”, ariju Suzane iz opere “Figaro pir” WA Mocarta, dok će bariton Tomislav Perić interpretirati “O du, mein holder Abendstern”, ariju Wolframa iz opere “Tannhäuser” R. Wagnera.


Napomena o autoru i knjizi:

Bruna Špiler (Herceg Novi, 19. jun 1921. – Sarajevo, 6. februar 1979.) bila je violistica i profesorica pjevanja. Završila je studije pevanja na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi J. Rijavca. U oblasti metodike nastave solo pevanja usavršavala se u Milanu (Conservatorio Verdi) i Rimu (Academia Santa Cecilia). Od 1953. godine radila je u Sarajevu kao profesorica u Srednjoj muzičkoj školi, od osnivanja Muzičke akademije 1955. godine kao asistent, profesor, od 1964. godine i šef Katedre za solo pjevanje. Nastupala je na solističkim recitalima i uz orkestarsku pratnju u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Kasnije se potpuno posvetila nastavničkom radu, postižući odlične rezultate. Među učenicima Brune Špiler su mnoga poznata imena operske scene kao što su: Ljiljana Molnar-Talajić, Radmila Smiljanić, Milica Zečević, Ivica Šarić, i mnogi drugi operski pevači i pedagozi. Bila je prva u nizu velikih pjevačkih imena koja je vodila katedru za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Bruna Špiler, Božica Sitarić-Miler, Milica Buljubašić, Blanka Kurpjel-Danon, Radmila Smiljanić i Paša Gackić). Nastavak čuvene škole pjevanja Brune Špiler svojim upornim radom omogućio je njen učenik, kasnije asistent, prof. Paše Gackića, koja je vodila odsjek do 2017. godine, kada su je na tom mjestu zamijenili studenti prof.

Adema Pljevjak-Krehić i prof. Vedrana Šimić.

Bruna Špiler autorica je udžbenika “Umjetnost solo pjevanja” koji je prvi put objavljen 1972. godine. Knjiga je i danas nezaobilazan udžbenik u ovladavanju umijećem solo pjevanja. Štaviše, „Umetnost solo pevanja“ Brune Špiler jedini je udžbenik te vrste na našem jeziku i osnovna literatura za učenike, studente, nastavnike i profesore solo pevanja kod nas i u regionu.

Odsjek za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je inicijativu za reizdanje ovog vrijednog djela, uz potrebnu finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Informacije o programu 17. Majskog muzičkog festivala dostupne su na www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »