Promocija prve multimedijalne knjige u Bosni i Hercegovini

Poziv na promociju prve multimedijalne knjige u Bosni i Hercegovini prof. dr  Selma Rizvić  “Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH”.

Promotori i recenzenti: prof. dr Adnan Busuladžićsa Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr Haris Šupić, sa Odsjeka za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Četvrtak, 8. februara, u 15 sati – Historijski muzej BiH

U knjizi pod naslovom “Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH”, prof. dr Selma Rizvić predstavlja rad istraživačke grupe Sarajevo Graphics Group, sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, na prikazu kulturnog naslijeđa naše zemlje putem digitalnih tehnologija. Knjiga obuhvata projekte od 2005. do 2017. godine i pokazuje razvoj tehnologija, kao i napredovanje naših istraživača u njihovoj primjeni.

Riječ je o multimedijalnim prezentacijama kulturnih spomenika i muzejskih postavki, tako da je i sama knjiga multimedijalna, budući da se iz elektronske verzije koja je dostupna besplatno online mogu pogledati web stranice projekata i filmovi o njima.

Prof. dr Adnan Busuladžić:

Ova knjiga će biti korisna stručnjacima u zavodima za zaštitu spomenika, muzejima, galerijama, institutima i drugim srodnim ustanovama. Ona će biti prvi korak u nastavku i intenziviranju koristenja savremenih tehnološko-informatičkih metoda u budućem periodu.” (iz recenzije)

 Link na knjigu: http://people.etf.unsa.ba/~srizvic/Digitalna_prezentacija_kulturnog_naslijedja_BiH.pdf

O autorici:

Dr Selma Rizvić je vanredni profesor na Odsjeku za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i osnivač Istraživačke laboratorije Sarajevo Graphics Group. Zaposlena je i kao šef Odsjeka za elektronski grafički dizajn na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine. Školovala se u rodnom Sarajevu, gdje je doktorirala na Elektrotehničkom fakultetu. Oblasti njenog naučnog istraživanja su kompjuterska grafika, kompjuterska animacija, virtuelna realnost, televizijski dizajn, digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa i interaktivno digitalno pripovijedanje.

U okviru Sarajevo Graphics Group kreirala je veliki broj digitalnih prezentacija bosanskoherecegovačkog kulturnog naslijeđa, koje su opisane u ovoj knjizi. U znak priznanja naučnoistraživačkih rezultata, Selma Rizvić je 2017. godine imenovana članom Steering komiteta EUROGRAPHICS Working Group on Graphics and Cultural Heritage.

Sarajevo Graphics Group je od 2011. do 2015. godine bila partner u EU FP7 mreži izvrsnosti “Virtual Museum Transnational Network V-MusT.net” koja je organizirala najveću evropsku multimedijalnu izložbu pod nazivom “Ključevi Rima” u Amsterdamu, Rimu, Aleksandriji i Sarajevu.

Trenutno su partner u H2020 projektu iMARECulture čiji je cilj prezentacija podvodnog kulturnog naslijeđa pomoću digitalnih tehnologija. Istraživači iz ove grupe su od 2012. do 2016. bili uključeni i u MPNS COST Action TD1201 “Colour and Space in Cultural Heritage” (COSCH), gdje je Selma Rizvić bila član Menadžment komiteta i lider radne grupe. Trenutno su uključeni u CA COST Action CA16213 New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent, 2017-2021, gdje je Selma Rizvić član Menadžment komiteta i upravnog odbora Projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »