Promocija novog albuma pijaniste Samira Fejzića

BH kompozitor i jazz-pijanist Samir Fejzić svoju diskografiju je obogatio novim nosačem zvuka na kojem je ovaj put, okrećući se zabavnoj muzici, predstavio nam jednog potpuno novog sebe. Na ovom, šestom albumu, pažljivo je odabrao svoje saradnike i goste, te pored komponovanja, aranžmana i orkestracije, Fejzić također izvodi ali i potpisuje tekstove pojedinih pjesama. Hrabrost da se okuša i u ulozi pjevača, Fejzić je dobio od producenta Jasmina Mangafića koji je i zaslužan za nastajanje ovog albuma. Činjenica da se već ostvario kao izuzetan jazz pijanist i kompozitor od najstarijih formi renesanse muzike, pa sve do muzike 20. vijeka, daje mu slobodu da svoju kreativnost izrazi i kroz drugi muzički žanr. Na ovo, novo, muzičko putovanje nas uvodi instrumentalnom kompozicijom IMAGINATION koja otvara istoimeni album. Kompozicija je zapravo drugi stavak Sonate za flautu i klavir koju je Fejzić aranžmanski raspisao za band. A band, koji čine saksofonist Mirza Sijerčić, gitarist Dino Mangafić, i pjevačica Isidora Ratković, prati Fejzićeve izvedbe kroz svih devet numera. Za klavirom je autor Samir Fejzić koji se ovoga puta našao i u ulozi vokalnog soliste. Već u drugoj numeri, naziva OSJEĆATI, Fejzić ništa ne prepušta slučaju, pa je tako ugostio prvakinju sarajevske Opere Aidu Čorbadžić i perkusionistu Faruka Jahića. Ova sopranistica je pjevajući u duetu sa Fejzićem dala posebnu notu pjesmama OSJEĆATI i GRAD BEZ ORIJENTA. Tekstove ove dvije pjesme potpisuje naša poznata pjesnikinja Ferida Duraković, koja je autorica i drugih tekstova koji su se našli na ovom albumu. To su pjesme: SREĆA, KAD MIRIS TVOJ i SNOVIĐENJE. Još jedan kuriozitet ovog albuma je saradnja sa Edom Krilićem, jednim od najboljih harmonikaša današnjice koji je svojom izvedbom upotpunio pjesmu JESEN, koja zatvara ovo potpuno drugačije i neočekivano autorsko ostvarenje svestranog umjetnika Samira Fejzića. Ono što zaključujemo slušajući ovaj album jeste da, Samir Fejzić nije odstupio od svog prepoznatljivog stila koji je vješto ukomponovao u jedan drugačji manir i ponudio nam jedinstvenu muzičku priču koju je donio zajedno sa gostima i saradnicima na ovom albumu.

Nimalo naivan, ugodan za slušanje, sa porukama koje nose tekstovi, album Imaginacija, će zasigurno zaintrigirati slušaoce da mu se svaki put iznova vrate i istražuju.

Promocija će biti održana u srijedu 24.10. u velikoj sali JU CKM-Jelića broj 1., sa početkom u 19 sati. Ulaz za sve ljubitelje ove muzike je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »