Promocija knjige “Sjećajući se sobe” Veska Kadića

Izdavačka kuća Buybook i Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu sa zadovoljstvom vas pozivaju na promociju knjige „Sjećajući se Sobe i drugi eseji“ autora Veska Kadića i projekciju filma „Soba“ Sadudina Musabegovića.
Promocija i projekcija će se održati u petak, 12. aprila 2019. godine u 19:00 sati na Akademiji likovnih umjetnosti (Obala Maka Dizdara 3).
Na promociji će govoriti Marina Katnić-Bakaršić, Sulejman Bosto i Senadin Musabegović. Moderatorica promocije je Kristina Ljevak.

Na dan održavanja promocije knjige „Sjećajući se Sobe i drugi eseji“ i projekcije filma „Soba“ navršava se pet godina od kako nas je napustio profesor emeritus Sadudin Musabegović, vrsni teoretičar filma i likovne umjetnosti, omiljeni sarajevski profesor, ali i filmski autor čijem je filmu „Soba“ posvećena i knjiga Veska Kadića.
„Ne pamtim oca, ali pamtim tragove koje je na moje stvaralaštvo i život ostavio Sadudin Musabegović“, riječi su kojima Vesko Kadić počinje knjigu kao posvetu čovjeku s kojim je drugovao od sedamdesete godine i koji je imao presudan značaj na njegovo lično profiliranje te koji je vlastitim angažmanom zadužio bh. filmsku i akademsku zajednicu, zahvaljujući pionirskom stvaranju bh. filmske misli, kako Kadić definište Musabegovićevo djelovanje.
I ova knjiga i podsjećanje na film „Soba“ dio su duga prema autoru koji je kompletan život posvetio filmu i njegovom značenju, nikada ne zapostavljajući i likovnu umjetnost.
Susret povodom promocije knjige i projekcije filma biće i prilika da se upoznamo sa počecima filmskog puta Sadudina Musabegovića i vremena kada je šezdesetih godina prošlog stoljeća tokom studija na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu bio čvrsto povezan s filmskom avangardom, čak učestvujući u pionirskim projektima beogradskog kruga kino amatera, zaključno sa autorskim i pedagoškim angažmanom koji je bitno uticao na generacije i generacije Musabegovićevih studenata i studentica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »