Promocija knjige “Regata papirnih brodova” Marka Tomaša u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na promociju knjige „Regata papirnih brodova“ autora Marka Tomaša koja je objavljena u izdanju beogradske izdavačke kuće LOM. Hrvatski izdavač je Jesenski i Turk.
Promocija će biti upriličena 21. septembra (četvrtak) u 21:00 u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) a sa Markom Tomašem razgovaraće Kristina Ljevak.

Nakon regionalnih turneja i predstavljanja posljednje poetske zbirke, Marko Tomaš, omiljeni pjesnik, stiže konačno i pred domaću publiku.

Tomaš pripada onim pjesnicima, danas doduše rijetkim, koji poeziju nije „otuđio“ od svoje publike. Zato je rado viđen gost od Vardara do Triglava, gdje njegova čitanja i književna predstavljanja nose i dio koncertne atmosfere, onih koncerata na kojima se izvodi progresivna muzika, a koje posjetitelji dugo pamte.

Ili kako je to napisala književna kritičarka Jelena Paligorić: „On je čovek čiju pesmu napamet zna moj drugar sportski novinar, mnogo pre nego što smo čitali Tomaševu biografiju o Ivici Osimu. Marko Tomaš je omiljeni pesnik jedne sredovečne žene koju srećem često u Domu zdravlja. Jedan osamdesetogodišnjak je pešice sa drugog kraja grada išao na Markovu promociju.  Marko Tomaš je čovek koga ne čitaju samo pesnici i pasionirani ljubitelji poezije. Zato je njegova pojava na književnoj sceni regiona jako važna. Njegov se opus obraća svima onima koji se osećaju kao marginalci, onima koji imaju želje, ali ne i snage za njihovo ostvarenje. Onima koji vole. Onima koji se osećaju bespomoćno. Onima kojima nije strano vrtoglavo prosipanje emocija po kafanskom stolu, iako vrlo često akteri preko puta nisu vredni istih. Marko Tomaš piše surovu ljubavnu poeziju, koja nikad nije bila romantičnija. Sva nepretencioznost ovog sveta  urezana je na te listove. Nepretencioznost u svetu koji je zaboravio značenje te reči.“

Osim prepoznatljivog stila, iskrenost je vezivno tkivo njegovih tekstova, bez obzira na to da li piše poeziju, prozu ili kolumne. Marko Tomaš bez zadrške piše o vlastitim strahovima, zlovoljama, lošim danima i ponekim radostima, koje urijetko ne zaobilaze ni one kojima se „namjestilo“ da žive i pišu u nevremenima.

O autoru:

Marko Tomaš je rođen u Ljubljani, 1978. godine. Kod raznih nakladnika objavio je 6 samostalnih i 3 skupne zbirke pjesama. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima zurnal.ba, lupiga.com, glif.rs te u časopisu Urban Magazin. Novinske tekstove objavljivao u Feral Tribuneu, BH Danima, Glasu Istre. Vodio je kultnu splitsku knjižaru Utopia. Živio je i radio u Kljajićevu, Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru. Član je PEN centra Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je nagrade Super Cyber Story za kratku priču (2004. godina), nagrade World Music Centra iz Mostara za najboljeg mladog književnika (2014. godina) te nagrade „Farah Tahirbegović“ za angažman u kulturi Bosne i Hercegovine (2015. godine).

Ove je godine u Makedoniji objavljen prijevod izabranih pjesama Marka Tomaša pod nazivom “Varanje smrti”(izbor Flavio Rigonat; prijevod: Igor Isakovski, Kalina Isakovska i Rumena Bužarovska) u nakladi izdavačke kuće BLESOK, a u Sloveniji, u nakladi izdavačke kuće SANJE, objavljena je prva knjiga iz serije izabranih djela Marka Tomaša “Črni molitvenik”(uredila Tjaša Koprivec, prevela Aleksandra Rekar).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »