Promocija knjige “Propovednik”, autora Bratislava Stamenkovića – Batiste

Izdavačka kuća Buybook organizuje promociju knjige “Propovednik”, autora Bratislava Stamenkovića – Batiste u knjižari Buybook (Radićeva 4, Sarajevo) u ponedjeljak 29. oktobra 2018. u 17:00 sati.

 

O knjizi će govoriti dr. sci Esad Bajtal, sociolog i filozof, i doc. dr.sc. Zlatiborka Popov Momčinović.

Organizatori promocije su Mreža za izgradnju mira i knjižara Buybook.

Bratislav Stamenković rođen je u Leskovcu 1962. godine. Nakon završene srednje škole, nastavlja školovanje na univerzitetu u Beogradu gdje je diplomirao na odsjeku Agroekonomije. Tokom profesionalne i aktivističke karijere, konstantno se usavršavao u oblasti postkonfliktnog i razvojnog djelovanja i uvijek je težio ka izgradnji i uspostavljanju boljih odnosa među ljudima, različitim etničkim grupama, kao i boljoj zaštiti i brizi za životno okruženje.

Ubrzo kao aktivista i kao osnivač različitih udruženja građana, angažuje se na nizu projekata koji se vezuju za pitanja građana, njihovih prava i sloboda, kao i programima razvoja zajednica. Kao rukovodilac CRDA projekta učestvuje u postkonfliktnim aktivnostima i projektima uspostavljanja saradnje između Albanaca i Srba koji žive na Jugu Srbije, kao i podršci marginalizovanim grupama na tim prostorima.

Autor je priručnika za “Akciono planiranje razvoja zajednica”. Kao specijalista, nakon katastrofalnog tsunamija učestvuje u programu USAID-a, na obnovi dijela Sumatre, provincije Nangroe Aceh Darussalam, sa stanovništvom pretežno islamske vjeroispovijesti. Svoja i tuđe religije i multikulturalnost inspirisale su ga da proučava zajednice, njihove običaje, ideologije i međusobna uvažavanja, te da stavove po tom pitanju prenese u svoj prvi roman “Propovednik”.

Roman “Propovednik” napisan je u tradicionalnom narativu, sa tematikom koja nije svojstvena savremenim piscima regiona bivše Jugoslavije. Roman čija se radnja odvija u 13. vijeku na prostoru Sirije, Anadolije, Alepa, Antiohije i svetih mjesta religijskih zajednica koje na tom prostoru žive, prati sazrijevanje dječaka Hasana Turčina Seldžuka, koji kroz bavljenje trgovinom i kreiranje specifičnih veza sa ljudima koji posjeduju visoke moralne vrijednosti i poglede na međuljudske odnose, izgrađuje svoj svijet životne filozofije.

Proučavajući Istočnjačke i Grčke filozofe, pronalazeći sebe u snovima koji ga prate, postaje od trgovca osoba, koja svojim djelovanjem podstiče druge da ostvaruju svoje životne ciljeve i da mijenja svijet oko sebe. Ovo dinamično štivo, koje se čita u jednom dahu, zasnovano je na Aristotelovoj Nikomahovoj Etici i Dijanoetičkim vrlinama, kao i traganju za jedinstvom čovjekoljublja i religija.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »