Promocija knjige Nermine Mujagić, ‘Višegrađanstvo’ u Kamernom teatru

Na sceni  Kamernog teatra 55, u utorak, 04. jula u 18:00 sati, održat će promocija knjige Nermine Mujagić, ‘Višegrađanstvo, analize i nove teorije na relaciji: država, građani i društvo’.

O knjizi će govoriti: Besim Spahić, Asim Mujkić i Zarije Seizović, dok će moderatorica biti Amna Tuzović.

Ulaz na promociju knjige je slobodan.

 

O AUTORICI KNJIGE

Nermina Mujagić diplomirala, magistrirala i doktorirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Završila je postdoktorski studij na Fakultetu za družbene vede u Ljubljani. Polja njezina istraživanja su društveni i politički konflikti, kultura ljudskih prava, građanske vrline, mediji i demokratizacija javne sfere.

Objavila je knjige: Politika kao spektakl: bacanje mreže u susjedov ribnjak (2013), Tihi govor Bosne (2010), Izvan politike (2007), Politička de/re socijalizacija i mediji (2004).
Iza nje je nekoliko koautorskih djela i publikacija koje su rezultat dugogodišnjeg rada u mnogobrojnim domaćim i međunarodnim istraživačkim projektima.

O KNJIZI

Vjerujući da se građanin najprije rađa u civilnom društvu, jedna od pretpostavki savremenog koncepta bosanskog državljanstva, pod nazivom ‘višegrađanstvo’ jeste da ono bude usmjereno ka državi. Etnobirokratska rigidnost i odsustvo demokratskih, modernih i liberalnih ideja u BiH ograničavaju kreiranje novih političkih diskursa koji bi stvorili drugačiju političku realnost od one koju trenutno živimo. Svjesna da ne postoji univerzalni obrazac političkog napretka, autorica dekonstruiše diskurse koji danas konstituišu sferu javnog i političkog u Bosni i Hercegovini, razgrćući prostor za (više)građanina ove zemlje. Kako usamljenom, poniženom građaninu BiH dati glas i snagu za solidarnost, akciju i kako odbosanskohercegovačkog društva napraviti pristojnu zajednicu sposobnu za emancipaciju i »proizvodnju« nade. Zamišljanje dostojnije budućnosti nije samo analitičko i teorijsko, nego pre svega moralno pitanje kojim se autorica bavi u ovoj studiji.

VIDIMO SE U KAMERNOM!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »