Promocija knjige Michaela Martensa “U požaru svjetova – Ivo Andrić: Jedan evropski život

Izdavačka kuća Buybook u saradnji s JU Bosanski kulturni centar KS sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Michaela Martensa na ovogodišnjem sajmu “Knjige u nišama – KUN“. Njemački novinar i pisac dolazi u Sarajevo na promociju svoje knjige “U požaru svjetova“. Samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja u Njemačkoj, ova obimna i intrigantna biografija Ive Andrića, izlazi u svom prvom prevodu i to na bosanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook.

Promocija knjige održat će se 28. novembra 2019. u 19:00 sati na Centralnoj sajamskoj bini (Sajam “Knjige u nišama – KUN“, BKC, Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo). Razgovor s autorom vodit će Dragoslav Dedović.

Godine 1961. Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost – “za epsku snagu kojom oblikuje motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“. U majstorski napisanoj biografiji Michael Martens prati Andrićev jedinstven životni put i slika impresivnu panoramu evropske historije 20. vijeka: od djetinjstva u Bosni, preko Sarajevskog atentata, diplomatske službe u Hitlerovom Berlinu, do burnih vremena u Beogradu pod njemačkom okupacijom kad piše djela koji će mu donijeti svjetsku slavu…

Prema riječima autora Michaela Martensa, ova knjiga ne treba niti da diže niti da ruši spomenike. Ona predstavlja pokušaj približavanja jednom čovjeku i njegovom dobu. Iza suhoparnih biografskih podataka kakve nalazimo u enciklopedijama krije se jedan zaista evropski život – i rijetko koji pisac je imao tako izvanredan život. Sam Andrić je pretpostavio da se o trajnoj vrijednosti književnog djela može suditi najranije pedeset godina nakon smrti autora i njegovo sopstveno djelo položilo je ovaj prvi ispit vremena. Andrićevo djelo se s decenijske razdaljine čini izvanvremenskim. On je pjesnik evropskog ranga, a njegovo djelo je dio onoga što su August Wilhelm Schlegel i Goethe početkom devetnaestog vijeka obilježili pojmom “svjetska književnost“. Ravnopravan je s velikim nobelovcima dvadesetog vijeka poput Thomasa Manna, Ernesta Hemingwaya, Alberta  Camusa ili Gabriela Garcíje Márqueza.

O AUTORU

Michael Martens (Hamburg, 1973) njemački je novinar i pisac. Od 1995. do 2000. živio je u Sankt Peterburgu, Kijevu i drugim gradovima istočne Evrope. Od 2002. godine politički je dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Sedam godina proveo je u Beogradu, šest u Istanbulu, tri u Ateni. Od 2019. živi u Beču. Njegova knjiga U potrazi za junakom, objavljena 2011, priča je o njemačkom vojniku koji je postao narodni heroj u Jugoslaviji. Martens je 2019. godine objavio opsežnu biografiju nobelovca Ive Andrića pod nazivom U požaru svjetova.

Knjiga U požaru svjetova može se naći u prodaji u Buybookovim knjižarama a uskoro i u knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 32,00 KM.

U večeri promocije knjiga će biti dostupna po promotivnoj cijeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »