Promocija knjige Hedine Tahirović-Sijerčić

Promocija će se održati u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (Univerzitetski kampus) dana 21.02.2017. godine (utorak) sa početkom u 12,00 sati.

“Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslavije” naziv je knjige autorice Hedine Tahirović-Sijerčić koja je, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje je i izdalo knjigu.

Knjiga istražuje rodne identitete u književnosti autorica Romkinja na prostorima bivše Jugoslavije, i to: Akile Eminove iz Makedonije, Desanke Ristić- Ranđelović, Maje Familić i Gordane Đurić iz Srbije, autorice Amele Avdić iz BiH te Izete Sejdović iz Crne Gore.

Po riječima autorice, ovo je prva knjiga takve vrste na ovim područjima koja govori o ženskom pitanju, analizira žensku poeziju, te dokazuje na jedan suptilan način kako romska književnost ima svoju “majku književnosti” jer sva ta književnost, počev i od one narodne, usmene književnosti, počinje od žena.

Naslov djela je, kako kaže, postavila i na romskom jeziku zbog toga da pokaže vidljivost tog jezika koji se, nažalost, sve manje upotrebljava, kako u književnosti tako i u sferi javnog života.

– Sam naslov na romskom jeziku, kao i poezija koja se može naći dvojezično u ovoj knjizi pokazuju koliko je neophodan i proces prijevoda i koliko se zaista kroz proces prijevoda gubi sami smisao pjesme. Osim toga, u svakoj toj pjesmi je prikazan i jedan segment tradicije i kulture Roma koju svaka pjesnikinja u toj knjizi dočarava na svoj način – istakla je Tahirović-Sijerčić.

Ona je naglasila kako je književnost Roma zapostavljena te izrazila nadu da će ova publikacija zaista poslužiti, ne samo Romima nego i šire jer je pisana na bosanskom jeziku s insertima romskog jezika.

Hedina Tahirović Sijerčić rođena je 1960. godine u Sarajevu. Novinarka je, književnica, prevoditeljica i nastavnica razredne nastave. Autorica je brojnih knjiga poezije i romskih priča na bosanskom, romskom i engleskom jeziku, kao i urednica dvije antologije pjesama romskih pjesnika i stvaralaca.

Prevela je brojna djela iz dječje književnosti sa bosanskog i engleskog jezika na romski jezik. Pripremila je i dva rječnika: romsko-bosanski i romsko-engleski.

Dobitnica je više priznanja i nagrada za svoj rad i stvaralaštvo u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »