Promocija knjige “Bosna i Manihejstvo” u SARTR-u

U četvrtak, 15. juna u 19h na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR održati će se promocija knjige “Bosna i Mahinejstvo”. Prisutnima će se obratiti autor knjige Alica Zećo i promotori Aleš Kurt i prof.dr.sc. Salih Jaliman. Moderator promocije je Segor Hadžagić.

 O knjizi Bosna i Mahinejstvo, autora Alice Zećo

“Šta je zapravo manihejstvo i ko je tvorac manihejskog učenja, odnosno religije?

Mani je persijski propovjednik  iz trećeg stoljeća nove ere koji je osuđivao materijalna dobra i ovozemaljska uživanja, propovijedajući istovremeno asketski život. Prema Maniju, spas svakog pojedinca ne zavisi od volje Boga ili religijske institucije (crkve) nego od njegovog ličnog života – odnosno razuma.

Stilski briljantna, sistematična i naučno argumentarina, knjiga “Bosna i Manihejstvo” autora Alice Zećo,  predstavlja sjajan uvod u  sam fenomen manihejstva,  čiji se počeci naziru u zoroastričkom učenju i antičkorimskom dobu ( kult boga Mitre), a nastavljaju u kršćanskom svijetu, kroz razne oblike hereze.

Prateći  istoriju dualističkih vjerskih pojava kroz rimsko doba i seobu Slavena, autor otkriva raznorodne oblike manihjestva na području tadašnjeg Huma i srednjevjekovne Bosne.” – Segor Hadžagić

“Autor je pokazao da su razvijene kulturne tekovine pristizale sa teritorija starijih civilizacija, odakle potiče i naše iskonsko porijeklo. Ne samo pristizanje indoevropskih religija i materijalne kulture sa dalekog istoka, nego i utjecaja na život u prošlosti, i to od formiranja najstarijih civilizacija pa sve do kasnog srednjeg vjeka. Posljedica takvog stanja je neizbrisiv trag obilježen na tlu Balkana i Bosne” – Doc.Dr.Sci. Aleksandar Ratković

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »