Promocija godišnjaka Planet Poezija – Almanah 2016

Obavještavamo vas da je 27. 6. 2017. godine, u restoranu AKCUS Seljo-Sloga/Cinemas, promoviran novi broj godišnjaka “Planet Poezija – Almanah 2016”.

Svjedoci smo da su mnogi prošli kroz ono što mi naslovljavamo “multimedijalni pristup”, promovirajući umjetničku kreaciju i djelo, ali i osebujne ličnosti željne izazova i dokazivanja. Programi su se tokom 2016. godine smjenjivali kao na fabričkoj, a ne kulturnoj traci. Bilo je umjetnosti, muzike, pjesme, koncerata, plesa, izložbi i druženja. Bogatiji smo za još jednu godinu više pozitivnih, nego negativnih iskustava.

Minja Subota, čovjek koji je prošao sve i svašta prije u ondašnjoj Jugoslaviji a i sadašnjoj bivšoj, uostalom bio je i jedan od naših gostiju, nedavno reče: “Ovo je značajan regionalni projekat, taj Planet Poezija!”


Tamara Čapelj sinoć je progovorila iz stručno-vizionarskog ugla, znači profesora književnosti i jezikoznanca: 
“U društvu u kojem živimo – koje već odavno osjeća težinu posljedica i koje razjeda korupcija, malo je svijetlih primjera nepotkupljivosti. A, ljudima ponekad jednostavno samo treba pružiti priliku. Moja generacija nije imala prilike – niko joj nije pružao. Prečesto smo nailazili na zid, ponekad do temjere visok da smo odustajali ili pokušavali graditi umjetničke karijere u drugim zemljama ovog govornog područja.

Ni danas nije ništa bolje, no barem smo napravili udruženje koje daje priliku:
– mladim umjetnicima – da prvi put predstave ono čime se bave
– neafirmiranim umjetnicima – da vježbaju javne nastupe
– afirmiranim umjetnicima – da pokažu što su to radili na polju umjetnosti.

Svima podjednako. Sjećam se početaka rada Planet poezije i tzv. Čitanja poezije (poezija live kako danas to zovemo) – večeri u Fazanu na kojima smo vježbali javne nastupe. Svima su nam koristile te naše vježbaonice. Poetske večeri Planet Poezije bile su svojevrsni lakmus-papir za tek napisane stihove. Već tada bilo je više puta rečeno da su dobrodošli samo stalni projekti.

U takvoj klimi stvarani su Almanah I I Almanah II – nikada niko nije platio da njegova pjesma uđe u godišnjak, za razliku od brojnih zbornika širom regije. Ovdje je tražen kvalitet i tako davana prilika manje poznatim pjesnicima da pokažu što znaju.

U 2016.godini iza nas je ostalo:

– suorganizacija 5. Neretvanskih vedrina
– održavanje naše manifestacije Poetski doček Nove godine i Šarena poetska čorba u Zagrebu
– 6 promocija knjiga
– organizacija izložbe slika akademskog slikara
– brojne večeri poezije – predstavljanje pjesnika.

Sve to i mnogo više naći ćete u ovom broju Almanaha, koji je kvalitetom znatno unaprijeđen i obogaćen novim sadržajima: književnom kritikom, prozom i poezijom klasičnih etabliranih poeta, ali i pjesnika iz regije kojisu od 2014. godine imali svoje večeri u organizaciji PlanetPoezije – to su naši prijatelji iz Makedonije, Slovenije i Hrvatske koji nisu bili zastupljeni u prva dva broja Alamanaha.

Kvalitet našeg rada prepoznala je Fondacija za izdavaštvo Federacije BiH i uvrstila nas među svoje periodike. 

U svijetu u kojem je malo prilika – pružamo vam ruku. Odvažite se.

Napominjemo da bijaše multimedijalan i ovaj program promocije trećeg broja Almanaha u kojem su učestvovali Viktor Majić, pjesnik, skulptor i teatarski djelatnik, Ratko Orozović, režiser i filmski radnik, pjesnik i kulturni djelatnik, koji se odvažio načiniti uvodnik za ovaj broj Almanaha, a kojeg je naša Laura R. Eckman prevela na engleski jezik.

Poeziju su govorile dvije Nejle – Bihorac i Gušić, potom Aida Šarac, Ivana Krstanović i Irena Marić, Luka Bošković, Emir Sokolović i Ivica Pinjuh Bimbo.

Zasvirao je sinoć profesor gitare Enes Ibričević, a pored njega i Mirsad Abdagić Kike. Sve vrijeme dok je trajala promocije vrtio se video na kojem je pripremljeno preko 550 fotografija s prošlogodišnjih performansa Planet Poezije, a u produkciji ARTa-DiPP. 

I bila je izložena slika Safeta Begića koja je na naslovnici Almanaha.

Fotografije su ruku vrijednih djelo našeg Gorana Vrhunca. Sve ostalo je sad historija. Umjetnici računamo na vas! Ne govori vam to ni Balašević niti je to komunistička (otrcana) parola. Ako već ovisimo jedni o drugima, onda budimo dobre volje.

Družili smo se i veselili. Za ovo pola godine dosta. Svako dobro i vas i nas pratilo. Do nekog novog susreta, budite se u veselju! Nezaboravite, ovo je UNIVERZALNI KLJUČ HUMANIZMA.

Lijepo vas pozdravljamo i želimo ugodno, dugo i toplo ljeto u dobrom raspoloženju,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »