Projekat učenika iz Ugljevika predstavljen na Bett Showu u Londonu

Učenici OŠ „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika, Bosna i Hercegovina – pobjednici Regionalnog takmičenja u okviru British Council programa “Škole za 21. vijek”- predstavili su svoj pobjednički projekat na međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju “Bett Show” u Londonu, u sklopu štanda Obrazovne fondacije Micro:bit.

Nemanja Rikić i Ana Marija Todorović su svoj pobjednički projekat „Pametna kuća“ kreirali uz pomoć micro:bit džepnog računara, i primjenu vještine za 21. vijek – kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema. “Pametnom kućom” se upravlja uz pomoć senzora koje pokreće mobilna aplikacija koju su, takođe sami napravili. Ana Marija je sa nama podijelila svoje iskustvo: “Oduševljena sam. Zadovoljstvo je pričati sa obrazovanim ljudima iz svih krajeva svijeta, Engleske, Kine, Italije, Finske, itd. Vidim da je dosta starijih ljudi zainteresovano za ovo što smo napravili, ali I dosta djece. To me posebno raduje jer znam da će neko da nastavi našim stopama.

British Council za učenike na Zapadnom Balkanu, čije škole su dio programa “Škola za 21.vijek”,  organizuje takmičenja kako bi ih motivisali da kodiranjem na računarima i primjenom naučenih vještina rješavaju stvarne probleme u svojim školama i zajednicama. Nagradu – put u London i učešće na “Bett Show” koji traje od 21. do 26. januara – učenici iz Ugljevika osvojili su pobjedom na takmičenju održanom na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu 2019. godine.

British Council je razvio partnerstvo sa Micro:bit fondacijom kako bi se obezbijedilo da njihov glavni proizvod micro:bit, džepni kompjuter stigne do što više učenika na Zapadnom Balkanu. Time se omogućava da djeca postanu kreativnija uz pomoć tehnologije i steknu digitalne vještine u školi, na školskim sekcijama i kod kuće.

Štand Micro:bit fondacije, na kome izlažu djeca iz Ugljevika posjetila je ministrica obrazovanja i kulture Republike Srpske gđa Natalija Trivić, koja je izjavila: ‘’Čim je program “Škole za 21. vijek” počeo, prepoznali smo da British Council na ovaj način nudi jedan novi pristup obrazovanju i cilj nam je bio da kroz ovaj projekat testiramo kako će se sve to primjeniti u praksi, te kako ce naša djeca, odnosno nastavnici reagovati na primjenu micro:bita u razvoju nekih novih, inovativnih rješenja. To se pokazalo sjajnim jer evo i danas stojimo na pobjedničkom štandu učenika osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika.’’

Direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini nije krila zadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Hercegovina uz Estoniju, Singapur i Finsku jedna od prvih zemalja koje su počele da koriste micro:bit u nastavi: ’’Samim tim pravimo promjene koje čine pozitivan pomak za djecu kako sada tako i ubuduće.’’ – izjavila je Larisa Halilović.

Na obrazovnom sajmu “Bett Show” prikazuju se najnoviji IT trendovi u obrazovanju i učenju podržanom tehnologijama. Predstavnici obrazovanja iz skoro cijelog svijeta na sajmu razgovaraju o budućnosti obrazovanja i traže inspiraciju kako primjenom inovacija omogućiti nastavnicima i učenicima da napreduju u nastavi.

****

“Škole za 21. vijek“ je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vrijedan 10 miliona funti koji je osmislila i provodi organizacija British Council a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, je da milion učenika u dobi od 10-15 godina ovlada vještinama kritičkog razmišljanja i rješavanja problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »