Projekat Podcast Jam; First Station Zenica otvara vrata za razvoj prve omladinske podcast scene u BiH

Zenica Podcast Meet Up-i, iako su tek zaživjeli, probudili su veliki interes mladih u Zenici. Nakon drugog po redu Podcast MeetUp-a, na kojem su članovi sarajevskog benda Helem Nejse otkrili kako uspješno realizuju Helem Nejse Rejdio Šou, ekipa koja stoji iza projekta Podcast Jam: First Station Zenica priprema Zenica Podcast MeetUp #03. Sve su to aktivnosti koje imaju za cilj umrežavanje mladih i formiranje prve omladinske podcast platforme u Bosni i Hercegovini.

„S obzirom da se ovi događaji realizuju kako bi se podcasteri povezali i razmjenjivali iskustva koja se tiču svih aspekata u kreiranju ovakvih sadržaja, očekujemo da će podcast scena u Bosni i Hercegovini uveliko da se unaprijedi i da postane vidljivija i prepoznatljivija“ –izjavio je Ernad Bihorac, direktor Udruženja za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” Zenica.

Cilj projekta Podcast Jam: First Station Zenica je, između ostalog, da afirmiše pozitivne priče mladih, te da ih podstakne da kreiraju multimedijalne sadržaje i govore o autentičnim i zanimljivim temama. Upravo o takvim temama, u svom podcastu govori host RadiYo Active Podcasta, Kemal Alijagić.

„Do sada obrađene teme uključuju značaj edukacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, cyberbullying u BiH, utjecaj umjetnosti na razvoj čovjeka. U nastavku se planiramo fokusirati na slične teme kojima se ne posvećuje dovoljno medijskog prostora“ – pojasnio je Alijagić.

U narednom periodu, ekipa iz Zenice planira ugostiti poznate podcast hostove iz naše zemlje (ali i regije). Zbog velikog interesa mladih, a u skladu sa COVID-19 uputama nadležnih kriznih štabova, buduće Podcast Meet Up-e svi zainteresovani moći će pratiti i u live prenosima na društvenim mrežama RadiYo Active Zenica.

„Ovo je period u kojem svi moramo biti odgovorni i paziti jedni na druge, ali također ne možemo dozvoliti da sve stane. Zato ćemo omogućiti svim mladima u BiH da naše Meet Up-e prate online“ – zaključio je Ernad Bihorac, direktor Udruženja za brigu i opšta prava djece “Naša djeca” Zenica.

Zenica Podcast Meet Up-i rezultirat će i prvim PodCast Festom Zenica 2021 koji će biti održan na ljeto ove godine.

Više informacija o Zenica Podcast Meet-Up’s možete pronaći prateći Radio Active Zenica na društvenim mrežama, kao i na Youtube kanalu.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »