Profesor Konstantin Krasnitski i studenti klavira Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na Muzičkoj akademiji UNSA

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje Konstantina Krasnitskog, istaknutog pijaniste i profesora na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (UAOS) koji će 22. i 23. aprila 2022. voditi majstorske radionice za studente Odsjeka za klavir MAS. U Sarajevu će se predstaviti i klasa ovog eminentnog profesora, pa će u petak, 22. aprila u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” u 19 sati biti upriličen koncert na kojem će nastupiti mladi pijanisti Mihovil Begović, Kristina Hegeduš, Marijan Rugani i Martina Kuterovac. Repertoar će obuhvatiti djela Johanna Sebastiana Bacha, Franza Liszta, Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmanjinova i Alberta Ginastere.

Ulaz na koncert je slobodan.

Mihovil Begović (Zagreb, 2001) je osnovnu i srednju školu pohađao u Vinkovcima. Nakon završetka općeg smjera u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića i Srednje glazbene škole Josipa Runjanina, gdje je maturirao sa izvrsnim uspjehom u klasi prof. Kristine Šarčević, godine 2020. počinje studirati klavir na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu kod profesora Konstantina Krasnitskog. Trenutno je student druge godine preddiplomskog studija. Sudjelovao je na različitim natjecanjima na kojima je osvajao brojne nagrade. U kategoriji klavirskog dua na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu odnosi drugu nagradu s najviše bodova, na natjecanju u Bijeljini osvojio je prvu nagradu u istoj kategoriji, a učestvovao je i na Međužupanijskoj smotri mladih pijanista u Slatini.  Učesnik je seminara u Varaždinu i Osijeku, te redovno pohađa Ljetnu međunarodnu pijanističku školu u Grožnjanu. Begović se predstavio na “Beethoven međunarodnom maratonu” u Osijeku, a često sudjeluje na koncertnim “Intermezzima” u organizaciji UAOS. Aktivno nastupa u okviru različitih kulturnih dešavanja u Osijeku. 

Kristina Hegeduš završila je osnovnu glazbenu školu u Vukovaru u klasi prof. Jadranka Uzelac, a 2013. godine upisuje Srednju glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku u klasi mr. art. Sandre Mikulandra Tutavac,  te sudjeluje na brojnim festivalima, kao i na državnim i međunarodnim natjecanjima, gdje osvaja brojne nagrade kao solist, ali i kao član komornih sastava (trio i kvartet) u klasi mr. art. Vesne Coufal Jaić. Godine 2017, upisuje studij klavira na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u klasi profesora Konstantina Krasnitskog, gdje je trenutno student prve godine diplomskog studija. Kao izvrsna studentica 2019. godine dobila je Dekaničinu nagrada, te nagradu Grada Vukovara za najbolje studente. Dobitnica je “Oskara znanja” koji joj je 2021. dodijelila Agencija za odgoj i obrazovanje za izvrsne rezultate, te nagrade Lions cluba Osijek koja se dodjeljuje najboljim studentima svih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Sudjelovala je na brojnim takmičenjima gdje je osvojila značajne nagrade od kojih se ističu prva nagrada na 57. HDGPP-u, gdje je nastupila kao dio klavirskog kvarteta, prva nagrada i zvanje laureata u kategoriji komornih sastava na “International Sirmium Music Festu” u kategoriji komornih sastava (2020), te drugo mjesto na  Međunarodnom takmičenju “Jean Sibelius” u Finskoj u kategoriji klavir solo u Finskoj. Učestvovala je i na 21. Memorijalu “Darko Lukić”, i na koncertu studenata Akademije za umjetnost i kulturu Osijek u Poljskoj. Povodom obilježavanja velike 250-te obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena, sudjeluje na “Beethoven međunarodnom klavirskom maratonu”, gdje su se izvodile njegove 32 klavirske sonate. Polaznica je brojnih seminara,  kod vrsnih profesora i pijanista kao što su Damir Sekošan, Vladimir Babin, Biljana Urban, Jakša Zlatar, Ida Gamulin, Hari Gusek, Dragomir Bratić, Srđan Filip Čaldarović, Katarina Krpan i Tatjana Ognjanović.

Martina Kuterovac (Vinkovci, 2001) završila je osnovnu i srednju glazbenu školu Josipa Runjanina u Vinkovcima u klasi profesorica Đurđice Zarić i Maje Đaković, kao i gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, nakon čega 2019. godine upisuje studij klavira na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u klasi profesora Konstantina Krasnitskog, gdje je trenutno treća godina preddiplomskog studijaTokom školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima, gdje je višestruko nagrađivana. Osvojila je drugu nagradu na Međunarodnom klavirskom natjecanju “Zlatko Grgošević” u Sesvetama (2014), treću nagradu na međunarodnom natjecanju “Memorijal Jurica Murai” u Varaždinu (2015), prvu i drugu nagradu na međunarodnom natjecanju “Davorin Jenko” u Beogradu u kategoriji komornih sastava (2017, 2019), te prvu nagradu u kategotiji klavir solo na istom takmičenju (2022), prvu nagradu u kategoriji klavirski duo na Internacionalnom festivalu muzike “Primavera” u Bijeljini (2019), drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju “Jean Sibelius” u Finskoj u kategoriji klavir solo (2021), prvu nagradu na 59. hrvatskom regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe, a na istom natjecanju na državnoj razini osvaja drugu nagradu u kategoriji komornih sastava od 6 do 9 članova (2021). Godine 2021, uspješno je predstavila Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku na 22. Memorijalu “Darko Lukić”. Kuterovac je sudjelovala na brojnim seminarima međunarodno priznatih umjetnika kao što su Srđan Filip Čaldarović, Vasilij Šerbakov, David Grigorian, Dragomir Bratić i Aleksandra Pavlović. Bila je aktivni sudionik klavirskog seminara “Dani Josipa Klime” u Varaždinu i pohađala je Ljetnu međunarodnu pijanističku školu u Grožnjanu.

Marijan Rugani (Rijeka, 2000) počinje učiti klavir u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci 2008. godine u klasi prof. Jasne Kvaternik Janković, gdje zaokružuje i srednjoškolsko obrazovanje u klasi prof. Ksenije Marion-Kesić. Sudjeluje na seminarima prof. Rubena Dalibaltayana, prof. Vladimira Babina i prof. Ante Milića sa Muzičke akademije u Zagrebu. Godine 2018. upisuje studij klavira u klasi prof. Gorana Filipeca na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje hospitira studij kompozicije kod prof. Sanje Drakulić.  Tokom studija surađuje sa profesorima: doc. art. Mia Elezović, nasl. doc. art. Vlatka Peljhan (Zagreb), umj. Suradnik Yulia Krasnitskaya i prof. Biljana Gorunović (Novi Sad). Godine 2018. godine sudjeluje na seminarima u sklopu Muzičkog Biennala u Zagrebu – Knapanje, a 2019. predstavio se na Međunarodnom festivalu komorne glazbe u Osijeku pod mentorstvom doc. Art. Mije Elezović. Od uspjeha na natjecanjima izdvajaju se prva i druga nagrada na HDGPP-u, “Dalekim akordima”,  sudjelovanje na EPTA-i (2013) u Osijeku, prva nagrada na Međunarodnom natjecanju “Bistrički zvukolik” (2018), ulazak u polufinale “Fidelio” natjecanja za klavirske kompozicije u Barceloni sa ciklusom klavirskih minijatura, a značajno je spomenuti i njegov nastup na Hrvatskom radiju u sklopu klavirskog trija (Matej Mijalić – violina, Lucija Pejković – violončelo) pod mentorstvom nasl. doc. art. Vlatke Peljhan. Trenutno je student četvrte godine preddiplosmkog studija u klasi profesora Konstantina Krasnitskog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »