Priručnik za osnovne i srednje škole Ekoškologija predstavljan pred oko 90 prosvjetnih radnika

Priručnik za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini „Ekoškologija“ prezentovala je autorica Smilja Mrđa pred oko 90 nastavnika/ca, profesora/ica, direktora/ica, i drugih prosvjetnih radnika iz škola u BiH.

Osim same prezentacije učesnici su razmijenili mišljenje o tome kako mlade podstaći da misle o prirodi te da se aktivnije angažuju u svojim lokalnim zajednicama. „Ekoškologija“, kao i današnja prezentacija, pokušava dati odogovor na pitanje kako kreirati, kako je to danas rekla Mrđa, „zelenu nastavu“.

Priručnik je kreiran kroz program Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH, a koji djeluje u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Švedske. Projekat „Misli o prirodi!“ sastoji se od više segmenata, a jedan od važnijih su svakako škole koje je projekat identifikovao kao najvažniju stepenicu u razvijanju svijesti mladih. Stoga se prije prezentacije prisutnima obratila projektna menadžerica Dajana Cvjetković predstavivši sam projekat „Misli o prirodi!“.

Prisutnima se obratila i članica Savjetovanog odbora projekta, te šefica Odjela za izradu Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Marija Naletilić, koja je dala punu podršku programu te pozvala prisutno nastavno osoblje da prihvati i implementira „Ekoškologiju“. Izrazila je nadu da će ovaj priručnik naći svoje mjesto u radu svih osnovnih i srednjih škola u BiH i da će doprinijeti razvoju jednog novog pristupa u radu škola kada su u pitanju okolišne teme a koji će uticati na pozitivne promjene ponašanja učenika/ica prema prirodi i okolišu u kojem žive.

Priručnik za osnovne i srednje škole u BiH „Ekoškologija“ kreiran je za osnovne i srednje škole s ciljem da pruži podršku u radu svim nastavnicima/icama koji se bave pitanjima zaštite okoliša ili žele da u svoj rad uključe okolišne teme. S druge strane, njegovom praktičnom primjenom žele se potaknuti razmišljanja učenika/ica o okolišnim problemima i njihovo konkretno djelovanje u školi i u lokalnoj zajednici. Pristupi rješavanja određenih okolišnih problema prikazani su na inovativan i praktičan način.

Priručnik je kreiran u deset modula, po pet za svaku vrstu škole, sa temama koje su veoma važne u procesu razvoja okolišne svijesti kod djece. Moduli su definirani u obliku pripreme za nastavnu jedinicu koji pored osnovnih uputa kao što su uzrast djece, nastavni predmet/i, ciljevi i zadaci nastavne jedinice, metode i oblici rada, ishodi učenja i korelacija s drugim predmetima sadrži i dio koji je kreiran u vidu radionica koje opisuju implementaciju nastavne jedinice sa vremenskom odrednicom a koje treba da olakšaju nastavnom osoblju pristup djeci kada su u pitanju rješavanja određenih okolišnih problema. Autorica priručnika i autor ilustracija u priručniku su oplemenili sadržaj priručnika originalnim pričama i ilustracijama koji ovaj priručnik čine posebno zanimljivim tekstom.

Priručnik Ekoškologija svi zainteresovani mogu besplatno preuzeti ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »