Pridružite nam se na zatvaranju 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Nakon pet uzbudljivih dana 13. Pravo Ljudski Film Festivala spuštamo zavjesu do sljedećeg novembra. No nećemo vas pustiti da odete bez pozdrava, a oprostit ćemo se (zasad!) na najljepši mogući način: dodjelom nagrada za kraj

Proteklih dana slavili smo moć imaginacije i magiju pokretnih slika; njihovu sposobnost da ushite i uznemire, da sanjaju bolji svijet. Na sutrašnjem zatvaranju ćemo rekapitulirati rečeno, promišljeno i odsanjano i proglasiti najbolje!

U Meeting Pointu u 19:30 proglasit ćemo najbolji film takmičarske selekcije extra muros. Osam filmova iz jedanaest zemalja, međusobno vrlo različitih pristupa, estetika i tema, i ove je godine pružilo uvid u to kako kreativni dokumentarni film promišljaju reditelji i rediteljice bez mnogo iskustva, ali sa velikim ambicijama. U selekciji ste gledali Dnevnici iz Smećozemlje(Michael Woods), Taurunum Boy (Jelena Maksimović i Dušan Grubin), Vuk i sedam jarića (Elena Gutkina i Genrikh Ignatov),Pisma 1 & 2 (Ana Pavlović), Pozdrav iz slobodnih šuma (Ian Soroka), Majči (Josip Lukić), Wild Relatives (Jumana Manna) iUdaljeno sazviježđe (Shevaun Mizrahi).

ZooMeri i ZooMerice, dvanaestero mladih iz BiH, Srbije i Kosova, proglasit će najbolji film za mlade. Nakon što su gledali kreativne dokumentarne filmove i sticali znanja o toj umjetnosti na tri festivala (PLJFF, DokuFest i Pančevo Film Festival), članovi i članice mladog žirija proglasit će najbolji film u selekciji Zumiraj dokumentarni film. U selekciji ste gledali filmoveSilvana (Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis), Nezavisni dečko (Vincent Boy Kars), Mladost (Jose F. Rodríguez), Alba: Svi neće završiti u budućnosti (Tomas Leach), NE! NE! NE! (Mykola Ridnyi) i Coby (Christian Sonderegger).

Poslije proglašenja nagrada, gledamo film zatvaranja: Trideset duša Diane Toucedo. Film o dvanaestogodišnjoj djevojčici koja želi otkriti misterioznu, fascinantnu i nepoznatu stvarnost smrti, putovanje je radi otkrića neobjašnjivog sukoba između živih i mrtvih. Poslije filma slijedi i razgovor sa rediteljicom Dianom Toucedo.

Pridružite nam se dok ispraćamo još jedno izdanje Pravo Ljudski Film Festivala! Ceremonija zatvaranja počinje u 19:30, u Meeting Pointu. Vidimo se i sljedećeg novembra!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »