Priča o Urduženju žena Ruka: Vrijeme da se odužimo zajednici

Vrijeme da se odužimo zajednici

Članice Udruženja žena RUKA iz Tešnja počele su praviti maske i za svaku masku koju prodaju doniraju još dvije.

U razgovora sa Suadom Mujkić, koja vodi Udruženje žena RUKA iz Tešnja, ona se prisjeća da je “niz od tri sesije obuka o proizvodnji sapuna i krema baziranih na ljekovitom i aromatskom bilju, koje smo provodili uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, bila je zadnja aktivnost koju smo uspjele provesti u grupnoj postavci, prije početka primjene mjera za zaštitu od COVID-19 pandemije.”

Udruženje je osnovano 2012. godine kako bi ekonomski ojačalo žene. One su aktivni je na više frontova. Članice udruženja se bave proizvodnjom sviježeg voća i povrća, džemova i sokova, pčelarenjem, proizvodnjom i preradom ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i šivanjem.

Otkud maske?

“Kroz jedan raniji projekt nabavile smo pet industrijskih mašina za šivanje koje koristimo za izradu raznih proizvoda koje prodajemo. Kada je počeo COVID, pomislile smo da bi bilo korisnije praviti maske, posebno za one starije od 65,“ kaže Suada.

“Našle smo video na YouTube-u i vidjele kakav model maske bi mogle praviti. Imale smo dovoljno materijala za prvih 150 maski,“ objašnjava Suada. “Kako nam je nestalo materijala, shvatile smo da moramo prodati barem jednu od svake tri maske koje napravimo, i da tom zaradom pokrijemo troškove druge dvije maske koje bi mogli donirati onima kojima su najpotrebnije.”

Ali kako je jednom of mjera borbe protiv COVID-a ljudima starijim od 65 zabranjeno napuštanje domova, RUKA je svoju pažnju i donacije preusmjerila na one koji su bili najizloženiji rizicima pandemije uključujući policiju, civilnu zaštitu, domove zdravlja, kao i preduzeća koja još uvijek rade. Ljudi iz Tešnja koji žele da kupe njihove maske, ili dođu do prostorija udruženja ili pišu preko Facebook-a da dogovore preuzimanje maski negdje drugo u gradu.

Besplatan rad

Model “prodati jednu da bi se mogle donirale dvije maske“ pokazao se održivim i do sada je RUKA proizvela nekih 3.000 maski. Kako je došlo vrijeme da se radi na polju i u plastenicima, većina od 25 stalnih članica udruženja, kao i žene koje učestvuju u projektima koje provode, ovih dana se bave poljoprivredom. Međutim, dvije do tri žene se, po principu rotacije, stalno bave i proizvodnjom maski.

“Sve što naše članice rade u sklopu udruženja treba da im pomogne da ostvare dodatne prihode. Pored toga, to besplatno pravljenje maski tokom pandemije je naš način da se odužimo našoj zajednici koja je nas podržavala u prošlosti,” zaključuje Suada.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava Udruženje žena RUKA od septembra 2019. godine. Pored obuke o izrade krema i sapuna od ljekovitog i aromatičnog bilja, njihova obuka će uključujivati i online marketing i socijalno poduzetništvo. Projekt je također podržao razvoj web stranice Udruženja: https://uz-ruka-tesanj.ba/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »