Premijera predstave “We are born naked and the rest is…“

“Umjetnici žude za novim istraživanjima, a rad na ovoj predstavi je bio upravo to. Jedno drugačije i novije iskustvo, potpuno prirodno i spontano“, naglasila je glumica Maja Salkić na danas održanoj press konferenciji kojom je najavljena premijera predstave “We are born naked and the rest is…“ koja će se održati u srijedu, 11. aprila u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 20 sati. Nastala u režiji Floriana Fischera i koprodukciji Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra, ova kolaž predstava kritički preispituje ulogu porodice u društvu i kontekstu odrastanja djeteta. Uloge u predstavi ostvaruju Maja Salkić, Tina Keserović, Snežana Bogićević, Adi Hrustemović i Jasenko Pašić.

Govoreći o ovoj koprodukciji, direktor Sarajevskog ratnog teatra, Aleš Kurt, istakao je da će za kratko vrijeme ovo biti treća premijera u SARTR-u i da je to izvrstan rezultat za vrijeme u kojem živimo. “Ova predstave kao i druge koje radimo je društveno angažirana i bavi se temama koju su bitne za našu zajednicu. Jako je važno i korisno što naši umjetnici i umjetnice mogu raditi sa umjetnicima i umjetnicama iz drugih sredina, čime omogućavamo razmjenu razmišljanja o mogućnostima i stanju u kojem se teatar danas nalazi“, naveo je Kurt te pozvao građane i građanke da pogledaju predstavu.

Scena MESS počinje svoju sezonu ovom predstavom. Mi još uvijek nemamo naš prostor koji želimo, ali zato imamo odličnu saradnju sa teatrima u Sarajevu i BiH. Hvala im što prepoznaju bitnost naše saradnje jer bez nje ne bi bilo projekata kao što je ovaj“, rekao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, te se posebno zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS, Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Goethe-Institutu u BiH i Ambasadi Njemačke koji su podržali realizaciju predstave.

Reditelj predstave, Florian Fischer, kazao je da predstava kreira specifičan mozaik koji dočarava ideju onog što porodica u suštini jeste. “Odrastanje i život u porodici može predstavljati različite izazove i probleme. To je prirodan proces koji nas ponekad sputava u tome da razmišljamo o alternativnim načinima života. Ipak, mi ne želimo davati definiciju šta je porodica i kako je shvatati, nego to ostavljamo publici na tumačenje“, istakao je Fischer te naglasio da su umjetnici i umjetnice iz Sarajeva fantastična ekipa.

Opisujući proces rada na predstavi, glumica Tina Keserović navela je da sretna što može uživati u pozorišnoj anarhiji Sarajeva, dok je dramaturg Dino Pešut, rekao da je sve počelo kao radikalna ideja i da se raduje konačnoj premijeri. Kostimografkinja i scenografkinja Susanne Scheerer, naglasila je da je iskustvo rada na ovoj predstavi drugačije od onog što je navikla u Njemačkoj i da je imala priliku biti slobodnija i hrabrija u svom pristupu.

Sretni smo što možemo doprinijeti dodatnoj internacionalizaciji teatarske scene u Sarajevu i BiH i sigurno ćemo podržavati MESS i u budućnosti. Vjerujem da ovaj grad zaslužuje MESS i način na koji oni rade“, rekao je direktor Goethe-Instituta u BiH, Klaus Krischok.

Ulaznice za premijerno i reprizno igranje koje je zakazano za 12. april u 20 sati, kupiti se mogu na blagajni Sarajevskog ratnog teatra po cijeni od 15 KM, dok su rezervacije moguće pozivom na broj ‎033 664 070.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »