Premijera igrano-dokumentarne serije “Školokrečina”

Premijera prve epizode igrano-dokumentarne serije “Školokrečina”, scenariste Nenada Veličkovića i redateljice Ade Sokolović koja će se održati 23.12. u BIS-u (bivše kino Imperijal, Maršala Tita 56) sa početkom u 19h.

Serija “Školokrečina” kroz duhovit pristup prikazuje pitanja sistemske indoktrinacije učenika i učenica kroz čitanke – sadržaji čitanki služe za formiranje stavova prema naciji, identitetu, historiji i stvarnosti. Serija prikazuje školske časove, a zasnovana je na tekstovima iz školskih čitanki, anketi i autorovim spekulacijama o reakcijama djece.

Temelji se na djelu Nenada Veličkovića, a u seriji igraju Admir Glamočak (nastavnik bosanskog jezika), Jasna Diklić (nastavnica srpskog jezika) i Slaven Knezović (nastavnik hrvatskog jezika).

Nedavno predstavljeni rezultati PISA istraživanja smjestili su Bosnu i Hercegovinu na 62. mjesto od 79. zemalja svijeta – oko 50% učenika ne dostiže funkcionalnu pismenost u matematici, čitanju i prirodnim naukama. Šta se dogodilo obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ko je za to odgovoran i kako potaknuti reformu koja će omogućiti bazično obrazovane, osvještene i pismene mlade ljude – pitanja su koje serija “Školokrečina” želi otvoriti u javnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »