Predstavljen roman “Tebi šega što se zovem Donald?” Ahmeda Burića

U knjižari Buybook promovisan je roman „Tebi šega što se zovem Donald?“ autora Ahmeda Burića.
Od objavljivanja pred ovogodišnji Bookstan do promocije prošlo je nepunih pola godine, a u prodaji je već drugo izdanje knjige.

Od susreta sa stvarnim Donaldom do književnog Donalda prošlo je više od deset godina. Prve dvije priče koje je Ahmedu Buriću ispričao čovjek s Gorice koji govori konzervirani sarajevski jezik, autor je zapisao još 2005. Priče koje su kasnije nastajale pripadaju književnom Donaldu,  a pričali su ih autorovi prijatelji, kojima se u posveti knjige i zahvaljuje, njima koji su preživjeli i znali ispričati.
U osnovi, roman o Sarajliji njemačkog porijekla koji se zatekao u ratu koji nije birao je priča o svima nama, suštinskim i simboličkim gubitnicima kojima nije ostalo ništa više osim sjećanja i pomalo dostojanstva.
Na sinoćnoj promociji Ahmed Burić između ostalog je govorio o važnosti čuvanja duha grada i vremena u knjizi.

„Ono što je meni interesantno je pozicija nepouzdanog pripovjedača. Volim ljude koji znaju pričati priče u kafanama i trudim se cijeli život da sam takav. Zašto to ne prenijeti u literaturu? Jesu li tako radili najbolji? Pa ko sam ja da to ne uvažim,“ rekao je Ahmed Burić povodom romana koji može poslužiti kao sjajan predložak za djelo u drugoj formi, poput monodrame. Jer ispisao je toliko „živo“ portret svog glavnog junaka da i manje posvećen čitalac može jasno vizuelizirati atmosferu koju Donald svojom životnom pričom kreira.

Predstavljanjem romana „Tebi šega što se zovem Donald?“ završene su Buybookove decembarske promocije. Pred nama je do kraja godine još i Noć knjige, odnosno Buybookov rođendan, kada će vrata knjižare biti otvorena od 9-24h. Buybookova izdanja 26. decembra moći će se kupiti s popustom od 50%, dok će knjige drugih izdavača biti snižene za 20%.
Noć knjige je prilika da se publika sretne s autorima/cama, a rođendanska zabava počinje u 20:00.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »