Predstave o vrtlogu historije i čovjeka

Bliži se početak 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a u okviru programa publika će imati priliku vidjeti jedinstvene teatarske performanse za koje su pozitivne kritike pisali i neki od najznačajnijih svjetskih medija. Predstave o vrtlogu historije i čovjeka dolaze iz Rumunije, Italije, Češke, SAD-a i BiH.

Predstava fizičkog pokreta, dojmljive vizuelnosti sa važnim temama historije i čovjeka, “Rambuku“ Narodnog pozorišta Temišvar iz Rumunije, govori o načinima na koje ljubav može preživjeti historiju, materiju i sam život. Snažna predstava o čovjeku kao uzroku i posljedici igrat će u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u nedjelju, 30. septembra od 20 sati čime se nastavlja MESS-ova tradicija decentralizacije pozorišta i igranja predstava u drugim bh. gradovima.

Nakon četiri godine na MESS se vraća talijanska trupa CollettivO CineticO i rediteljica Francesca Pennini koja je na 54. MESS-u osvojila nagradu “Jurislav Korenić“ za najbolju mladu rediteljicu. “Ukratko, radi se o dinamičnoj mapi koja ponovo definira izvrsnost”, istakao je kritičar Rodolfo Di Gianmarco u dnevnoj novini La Republica. Predstava “Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu“ na sceni Sarajevskog ratnog teatra igrat će u ponedjeljak 1. oktobra od 22 sata.

“Ti nisi onaj koji će dugo živjeti”, teatarski performans izuzetnog političkog i socijalnog angažmana autorice Linde Kapetanea i autora Jozefa Fruceka bavi se različitim tabuima modernog svijeta nastalim zbog moralnih, društvenih i vjerskih predrasuda i stereotipa. Oni miješaju humor i dramu, monotoniju ali i snažne trenutke akcije koji graniče sa fizički nemogućim. Sarajevski ratni teatar bit će domaćin ove predstave 2. oktobra u 22 sata.

Bh. publici već poznat teatarski performans “Welcome” Nermina Hamzagića nastao je sa ciljem preispitavanja našeg intimnog odnosa prema ljudskim sudbinama onih koje nazivamo izbjeglicama. Predstavnici savremenog teatra scenski drsko i odvažno ispituju individualnu i kolektivnu odgovornost u interakciji izvođača i umjetnika. Olimpijski bazen Otoka postat će projekciono platno Sredozemnog mora u petak 5. oktobra u 22 sata.

Jedna od najboljih netradicionalnih kompanija u New Yorku prema magazinu The New Yorker, 600 HIGHWAYMEN, dolazi u Sarajevo sa komadom “Groznica“ koji testira granice individualnih i kolektivnih odgovornosti i naše spremnosti da budemo prisutni jedni za druge. Izvodi se u kompletnoj kolaboraciji sa publikom i na tom putu, “Groznica” ispituje kako se sakupljamo, organizujemo i brinemo za tijela oko nas. Istinsko pitanje je: “Kakva ćete biti osoba kada se upere oči u vas?” “Šta je to što ćemo vidjeti kada pogledamo u vašem pravcu?”. Za predstavu koja će 4. i 5. oktobra igrati na Akademiji scenskih umjetnosti u terminima od 18 i 21 sat, u poznatom The Guardianu navedeno je da “tiho potresa američki teatar od 2009. godine” dok je u francuskom Le Mondeu navedeno da se radi o “predvodnicima savremenog teatra“.

Više informacija o ulaznicama i predstavama dostupno je na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »