Predstave “Igre u pijesku” i “Nigdje nikog nemam” u Sartru

U srijedu 10. Aprila sa početkom u 20. Sati. Publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku ponovo pogledati predstavu „Igre u pijesku“ po motivima teksta Michala Walczaka.

„Igre u pijesku” je predstava nastala kao magistarski rad glumice Fatime Kazazić, pod mentorstvom profesorice Jasne Žalice.  U predstavi Igraju Fatima Kazazić i Jasenko Pašić. Muziku potpisuje Audio InFunktion, a dizajn i fotografiju Ismar Žalica. Predstava je koprodukcija SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo,

” Šta misliš zašto ljudi više neće da se igraju u pijesku?….”

„U vremenu formalnih, bizarnih i „napadačkih“ sadržaja, fizikalnost je potrošna roba, komunicira se grafičkim znakovima virtualnog svijeta, pa se tako objavljuje i ljubav i tuga i bol, a zapravo, ništa od toga. Baš u ovakvom vremenu, željeli smo u punom smislu istražiti i razumjeti. Zaći duboko. Suočiti se. Rizikovati. Odabrani tekst je tek otvorio mogućnost za pričanje priče koja u središte interesa stavlja lični, unutarnji svijet koji puni smisao doživljava u interakciji sa onim – drugim. Željeli smo intenzivan i uzbudljiv rad, a u susretu sa publikom razmijeniti živ, intenzivan i uzbudljiv teatarski čin. Pričamo o vječitim izazovima ljubavi i prijateljstva, O živom pijesku u kojem igramo svoje životne uloge i donosimo odluke,  o ludoj potrebi da mu se uvijek iznova vraćamo i o silnoj želji da ne potonemo ili ne budemo u taj živi pijesak uvučeni…“

Fatima Kazazić, Jasenko Pašić, Jasna Žalica

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu 13. Aprila u 20 sati, ponovo će se odigrati predstava “Nigdje nikog nemam”. U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisuje BojanaVidosavljević, muziku Basheskia& EQ, scenografiju Mirna Ler , kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn ĐorđeJovanović, fotografiju VelijaHasanbegović.

 

Radnja drame “Nigdje nikog nemam” postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

Verujem da je i Edward Bond u strepnji za boljubu dućnost pisao ovaj Orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste I prepuste svoju volju nekom diktatoru!..Jer diktatura je način života i to je I  vjera iškola I porodica I umjetnost iznanje I zdravlje I vojska…I šta sve ne!!..

Diktatura je diktatura u svemu!..

Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao I pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj system zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući I porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji!…Govori se o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak kakomunikaciji.- riječ je redatelj aUkaja.

Cijena ulaznica za predstave  iznosi 10KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Fb. page-a https://www.facebook.com/sartr1992/. Omogućen je popust za studente i penzionere.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »