Predstava „Žena kao boljno polje“ na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u petak 8. Marta u 20. Sati biće odigrana gostujuća predstava teatra COMPAGNIE LE GLOB, autora Matei Visniec-a, a u režiji Jean Luc Oliviera.

Tekst: Matéi Visniec

Scenografija i rezija:  Jean Luc Olivier

Comagnie le Glob / Jean – Luc Olivier

Igraju: Marie Delmres , Clémenitne Couic i Thierry Oudin

20 godina poslije, reditelj se ponovo vraća djelu Žena kao bojno polje, nastalom nekoliko godina nakon završetka sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Nastalo 1999. godine, djelo rumunskog autora Mateja Vişnica, za režisera iz  Bordeauxua je bila polazna tačka velike pozorišne avanture i  saradnje sa Sarajevskim ratnim teatrom. Šta se desilo od 1999. godine do danas, što traži da se ponovo čuje ovaj oštar i brutalan tekst, dijalog između dvije žene, jedne, američke psihologinje i druge, mlade žene sa Balkana, žrtve silovanja tokom sukoba?

Tekst naglašava razorne posljedice rata koje žensko tijelo čini prostorom za osvajanje i ponižavanje. U srcu balkanske Evrope, kao i u svim sukobima koji proizvode zvjerstvo i masakr, kad god proces uništavanja predstavlja distanciranje humanosti Drugog, žene su prve žrtve.

Cijena ulaznice iznosi 10KM, a omogućen je popust za učenike, studente i penzionere na 5KM. Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox –
https://www.facebook.com/sartr1992 .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »