Predstava ”Sluškinje” u Kamernom teatru 55

U srijedu, 05. oktobar, u 20:00 sati u Kamernom teatru 55, će biti izvedena predstava pod nazivom ”Sluškinje”, rađena po tekstu francuskog noveliste Jean Genet-a.

 Predstava ”Sluškinje” je samostalna diplomska predstava studentice Elme Juković u koprodukciji Akademije scenskih umjestnosti Sarajevo.

U predstavi igraju: Maja Izetbegović ,Elma Juković i Dina Mušanović, dok je mentor prof. Admir Glamočak.

Kultni tekst Jean Geneta govori o nepomirljivosti staleža i o vjekovnoj ljudskoj potrebi da žive bolji život i da imaju ono što im ne pripada. Fantastično ispisani likovi sestara Claire i Solange bez ikakve skrupule govore o sukobu realnog i imaginarnog, o nepomirljivosti dominantnog i inferiornog. Sluga će uvijek biti sluga, a gospodar gospodar. Jedini bijeg je u igri. U mašti. U kreiranju sopstvene stvarnosti u kojoj robovi podjarmljuju gospodare i uzimaju bič u svoje ruke. Imagincija u kojoj oni postaju gospodari. Svijet koji im, iako je njihov u potpunosti, otkriva ružno naličje sopstvenih odraza.

Uloge se možda i mogu zamijeniti, ali likovi ostaju isti.  Maja, Elma i Dina su ostvarile tri nevjerovatne glumake kreacije koje nas, nošene njihovom gotovo pa nezajazivom energijom, vrtoglavo uvlače u vješto ispredenu igru mačke i miša.

Ne preostaje vam ništa drugo, nego da dođete u Kamerni teatar 55 u srijedu, 05. oktobra u 20:00 sati i sami se uvjerite u izvanrednost iste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »