Predstava “Bio je lijep i sunčan dan” sa titlovima na engleskom jeziku

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u petak, 16. marta ponovo se izvodi predstava „Bio je lijep i sunčan dan“. Predstava se izvodi sa titlovima na engleskom jeziku.

Predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ nastala je na dokumentu, na zapisu sjećanja Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima; oni koji se sjećaju bili su tada djeca, studenti, djedovi, borci, policajci, novinari, domaćice… Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

Da li su sjećanja činjenice ili fikcija? Mogu li ona sačuvati istinu? Šta ne smijemo zaboraviti? Tragajući za odgovorima predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ ponovo je na repertoaru SARTR-a.

Glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja,  uspostavlja odnos prema svjedočenjima  drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže, nisu ostali  bez duha i nade.

Sarajevski ratni teatar SARTR je jedan od partnera projekta “Kultura svima!” koji provodi Udruženje “Novis” uz podršku Grada Sarajeva, a koji ima za cilj uvođenje audio deskripcije u kulturne aktivnosti u BiH. Članica glumačkog ansambla SARTR-a prvakinja Selma Alispahić i dramaturginja Nejra Babić će učestvovati u edukativnoj radionici gdje će kroz rad sa slijepim osobama proći proces pripreme audio deskripcije za predstavu “Bio je lijep i sunčan dan”.

Produkcija: Sarajevski ratni teatar i Festival MESS
Rediteljica:  Tanja Miletić Oručević
Igraju:   Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić
Dramaturgija: Dubravka Zrnčić – Kulenović
Scenografija i kostimografija: Lejla Hodžić
Muzika: Nedim Zlatar

Predstava  je  realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru  Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -“Network for Participative Cultures of Remembrance” .

Cijena ulaznice iznosi 10KM, a za studente i penzionere 5KM. Rezervacija ulaznica: 033 664 070 ili slanjem poruke u inboks https://www.facebook.com/sartr1992/.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »