Pravo Ljudski putuje u Srebrenicu!

Dugogodišnju inicijativu Pravo Ljudski putuje…, koja je nastala iz potrebe za decentralizacijom programa Festivala i njegovom pristupačnosti lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, ove godine započinjemo putovanjem u Srebrenicu.

Pravo Ljudski putuje… će građanima i građankama Srebrenice predstaviti diptih Pisma 1 i Pisma 2, koji je proglašen najboljim filmom u takmičarskoj selekciji extra muros posljednjeg, 13. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala. Riječ je o filmu Ane Pavlović, srbijanske rediteljice nastanjene u Danskoj, kojeg je inostrani žiri u sastavu: Christine Huerzeler (Švicarska), Christophe Postic (Francuska), Ramiro Ledo (Španija), Sepideh Farsi (Iran/Francuska) i Michal Madracki (Poljska), odabrao zbog originalnosti vizuelnog pristupa koji “projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran”. Prema izjavi žirija, ovaj filmuspješno spaja dva različita prostora i vremena, sa njihovim specifičnim socio-političkim paradigmama, dijeleći intimna osjećanja izolacije i egzila sa gledateljem.

Diptih Pisma 1 i Pisma 2 bit će prikazan u Srebrenici, 16. maja u Staroj pivnici, a ulaz na projekciju je slobodan.

Pravo Ljudski putuje… je inicijativa decentralizacije programa Pravo Ljudski Film Festivala, koju podržava NED – Nacionalna fondacije za demokratiju iz Washingtona, DC.

Lokalni partner programa je Udruženje Sara-Srebrenica.

Vidimo se u Srebrenici!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »