Prateći programi o jazzu, islamu i operi

U okviru edukativnog programa Music Meeting, Jazz Fest Sarajevo i ove godine organizira zanimljive prateće programe – predavanja, prezentacije i radionice koje će biti otvorene za javnost.

Nakon prošlogodišnjih posjećenih predavanja organiziranih također u okviru programa Music Meeting, namijenjenih prvenstveno polaznicima ovog edukativog programa, mladim muzičarima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i šire regije, predavanja XX1. Jazz Festa bit će organizirana u maloj sali Doma policije, ovogodišnjem festivalskom centru.

Italijanski historičar, producent i publicista Francesco Martinelli održat će dva predavanja. Trećeg novembra na predavanju pod nazivom Night in Tunisia, upoznat će publiku o uticajima islama na jazz, otkrivajući zanimljive i malo poznate poveznice, a četvrtog novembra predavat će o uticajima italijanske opere na jazz.

Slovenački publicista i sociolog Ičo Vidmar predstavit će u okviru 6. Music Meetinga, svoju knjigu Nova muzika u New Yorku, studiju koja prati značajne socio-ekonomske promjene u New Yorku, od američke kulturne prijestolnice do neoliberalnog globalnog mjesta, od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Predavanja Francesca Martinellija bit će na engleskom jeziku dok će prezentacija Iče Vidmara biti na jeziku naroda Bosne i Hercegovine.

Nataša Mirković, bh. pjevačica, edukatorica i autorica knjige Univerzalno vođenje glasa, održat će majstorku radionicu za vokaliste, instrumentaliste i ostale zainteresirane. Radionica će biti realizirana kao trening koji omogućava lakše vladanje vokalnim instrumentom uz oslobađanje maksimalnog potencijala pjevača te je broj polaznika ograničen.

Prisustvovanje ovim pratećim programima XX1. Jazz Festa Sarajevo je besplatno, uz prethodnu najavu putem e-maila info@jazzfest.ba ili telefona 033 550 481.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »