Pozorišna predstava „Cosa Nostra“, povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika

Udruženje nastavnika i profesora BHS jezika i književnosti KS povodom međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. 2. 2020. organizira predstavu Cosa Nostra u Dječijoj kući Novo Sarajevo na Grbavici s početkom u 18:00 sati.

Udruženje je ove godine Dan maternjeg jezika odlučilo da obilježi na drugačiji način. Želimo podsjetiti da pored brojnih funkcija koje jezik ima u našem svakodnevnom životu (komunikacijske, identitetske, reprezentacijske, simboličke) jezik je oduvijek i izraz ljudske kreativnost i humora. Osim što nam služi da upoznamo sebe i svijet oko sebe te sa tim istim svijetom komuniciramo, jezik nam služi i da se zabavimo, smijemo i budemo duhoviti. Zbog toga samo odabrali baš za ovaj dan odličnu komediju naših sjajnih glumica Minke Muftić i Belme Salkunić, ističe predsjednica Udruženja Mirzeta Bašić.

„Cosa Nostra” je duhovita priča o neobičnom susretu dvije potpuno različite žene Gabrijele i Marlene u nesvakidašnjem ambijentu i spoznaji da su u ljubavnom trokutu s istim muškarcem. Traje borba kome će on pripasti, mijenjaju se sredstva, smišljaju strategije. Na kraju od ljutih rivalki njih dvije postaju najbolje prijateljice. Ovo je komedija o ženama, nevjernim muškarcima, strategijama, igrama na sreću, prijateljstvu i brdu para!

Glumica Belma Salkunić ističe kako joj je uvijek zadovoljstvo iznova igrati ovu predstavu sa kolegicom Minkom Muftić te da jezik i humor, posebno kroz pozorište, mogu zaista da doprinesu komunikaciji među ljudima.

Napominjemo još jedanput da u predstavi igraju Minka Muftić  i Belma Salkunić. Scenografiju za predstavu potpisuje Marijela Margeta – Hašimbegović.

Pozivamo i širu javnost da skupa s nama proslavi Dan maternjeg jezika u petak, 21. 2. 2020. u 18:00 sati u prostoru objekta „Dječija kuća“ Novo Sarajevo na Grbavici.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »