Poziv na testiranje za YES stipendiju za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola

“American Councils for International Education” sa sjedištem u Sarajevu, obavještava  da će testiranje za besplatan odlazak u SAD putem YES programa koji je otvoren za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine biti održano na sljedećim datumima i lokacijama:

  • u utorak, 15. oktobra, 2019. od 9 do 14 sati u KŠC “Bl. Ivan Merz” Banja Luka
  • u srijedu, 16. oktobra, 2019. od 9 do 14 sati u JU Narodnoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli
  • u petak, 18. oktobra, 2019. od 9 do 14 sati u Centru za kulturu u Mostaru
  • u subotu, 19. oktobra, 2019. od 9 do 14 sati u Drugoj gimnaziji u Sarajevu

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli školsku 2020-21. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje za učešće u programu je namijenjeno učenicima koji su trenutno upisani u prvi ili drugi razred i koji su rođeni između 1. januara 2003. godine i 15. jula 2005. godine.

YES je u  potpunosti financiran od strane Vlada SAD (State Department), a u Bosni i Hercegovini ga sprovodi naš ured (American Councils for International Education) od 2008. godine. Učenici koji dobiju stipendiju žive s volonterskim porodicama-domaćinima u Americi, tamo pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi. Odlazak na program je u augustu 2020. godine.

Na dan testiranja, potrebno je da se zainteresirani učenici registruju na jednoj od gore navedenih lokacija od 9 do 14 sati, da sa sobom ponesu hemijsku olovku za pisanje, te dokument gdje piše njihov datum rođenja poput đačke knjižice, pasoša ili sl. koji nam je potreban na uvid da potvrdimo da su odgovarajuće dobi.  Još jednom, testiranje je otvoreno samo za učenike 1. i 2. razreda srednje škole, sa dobrim ili boljim uspjehom, gdje su učenici rođeni od 1.1.2003. do 15.7.2005. godine.

**Učenici sa invaliditetima koji pohađaju srednje škole također se mogu prijaviti na testiranje za YES. Svake godine, oko 15 učenika sa invaliditetima učestvuje u ovome programu i odlazi u Ameriku. Kako bi mogli da učestvuju u YES-u, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2002. godine i 15. jula, 2005. godine.**

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »