Pop Art Festival predstavlja: Omaž sarajevskom duhu i muzičkoj sceni

Od 20. do 23. aprila 2017. godine održaće se prvi Pop Art Festival na temu sarajevski humor i muzika. Organizator festivala, UG Pogon okupio je najznačajnije kulturne radnike koji će se kroz panel diskusije, radionice i umjetničke performanse prisjetiti kulturno-umjetničke scene Sarajeva.

Akademija scenskih umjetnosti domaćin je panel diskusija koje će se održati u četvrtak, 20. aprila i subotu, 22. aprila od 18:00-21:00 sat. O posljednjih 50 godina sarajevske muzičke scene razgovaraćemo sa Bojanom Hadžihalilovićem, Zenit Đozić, Dinom Ćatovićem, Elvisom J Kurtovićem, Sašom Lošićem, Enesom Zlatarom, Sanjinom Latifićem, Damirom Nevesinjcem, Adnanom i Dinom Šaranom, Branom Jakubovićem, Vedranom Mujagićem i Samirom Hodovićem.

Kroz otvorene diskusije na teme New Primitives, Rock Under the Siedge i Muzika danas učesnici će se osvrnuti na istorijat i značaj koji je muzička scena imala u razvoju popularne kulture i predstavljanja Sarajeva kao regionalnog muzičkog centra.

Poznati sarajevski duh godinama je jedan od najvećih sarajevskih brendova. Kako je to sve počelo i zašto je Sarajevo poznato po specifičnom humoru razgovaraćemo sa istaknutim sarajevskim glumcima i kulturnim radnicima Almirom Kurtom, Pjerom Žalicom, Zenitom Đozićem, Srđanom Velimirovićem, Darkom Ostojićem, Senadom Bašićem, Sašom Petrovićem, Damirom Nikšićem i Milanom Pavlovićem.

Panel diskusije će snimati studenti Akademije scenskih umjetnosti, a ostaće kao zapisi usmene istorije na čuvanje Akademiji i Historijskom muzeju BiH. Ulaz je besplatan.

U Historijskom muzeju BiH tokom četiri dana festivala održaće se i kreativne radionice za studente i srednjoškolce. Zainteresirani se putem Facebook stranice UG Pogon mogu prijaviti za učešće u sljedećim radionicama: fotografija sa Imranom Kapetanović, muzika sa Hamdija Selimbegović, dokumentarni film sa Mirnom Dizdarević, strip sa Edinom i Emirom Durmiševićem, slikarstvo sa Melihom Trako i DJ radionica s DJ Said5.

Historijski muzej ugostiće i perspektivnog graffiti umjetnika Benjamina Čengića koji će nacrtati murale posvećene Goranu Ipetu Ivandiću, Davoru Dujmoviću, Draženu Ričlu i Adiju Lukovcu. Murali će ostati u vlasništvu Muzeja kao dio stalne postave.

Jedan od učesnika Pop Art Festivala je i jedan od najtalentiranijih sarajevskih umjetnika mlađe generacije, Rikardo Druškić, koji će svoje djelo prenijeli na neobično umjetničko platno – putnički automobil Seat Leon. Koncept događaja zamišljen je kao jedinstveni spoj auto-industrije, savremene tehnologije i umjetnosti, a održaće se u subotu, 22. aprila od 11:00-18:00 sati na trgu ispred SCC-a.

Organizaciju Pop Art Festivala podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Opština Stari Grad i Porsche BiH. Prijatelji festival su Akademija scenskih umjetnosti, Historijski muzej BiH, Ideas Business Lab, Sarajevo City Center, Coca Cola i Gelender pivo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »