Polaznici škole Helen Doron English Sarajevo u akciji sadnje drveća

Kako je planeta Zemlja jedini zajednički dom koji dijelimo, polaznici škole Helen Doron English Sarajevo, odlučili su joj pokloniti ono što joj najviše treba, biljke, zelenilo i dodir dječje ruke, s ciljem očuvanja prirode za sve buduće generacije. Stoga su nakon zasluženog ljetnog raspusta, odlučili zajedno sa svojim roditeljima i učiteljima, provesti jedan dan u prirodi, gdje su uz savjete profesionalnog osoblja imali priliku naučiti kako doprinijeti očuvanju planete Zemlje.

Akcija pošumljavanja je organizovana na Velikom polju na Igmanu, gdje je više od 150 djece iz svih sarajevskih škola posadilo ukupno 200 sadnica smrče.

Osim zabave, cilj ovakvih akcija jeste naučiti djecu šta znači biti odgovoran član zajednice u kojoj žive, te im pokazati da svi zajedno možemo utjecati na pozitivne promjene u društvu. Mi u našoj školi insistiramo na tome da djeca u procesu učenja engleskog jezika, usvajaju i važne životne lekcije, kako bi postali što bolji stanovnici naše planete Zemlje,” – izjavila je predstavnica Helen Doron English, Harisa Haznadar Vladić.

I sami učenici su ovu akciju opisali kao zanimljivu, zabavnu, ali i edukativnu te pokazali veliko zanimanje za očuvanje naše planete.

Danas smo imali priliku posaditi drvo te na taj način ostavili trag za buduće generacije. Ovo je bila odlična akcija i mislim da se na ovaj način probudila svijest kod djece i da će u budućnosti puno više voditi računa o okolišu,” izjavila je Uma Gurda, polaznica Helen Doron škole engleskog jezika.

Helen Doron English u Bosni i Hercegovini sa radom je počeo 2011. godine i od tada do danas kroz školu je prošlo više od 3000 djece.

Ono što ovu metodu čini jedinstvenom jeste učenje engleskog jezika kroz igru, koja  stvara prirodno okruženje koje oponaša prirodni proces učenja maternjeg jezika, što omogućava djeci i mlađeg uzrasta da nauče engleski jezik,” istakla je Haznadar Vladić i dodala da je upis u sve škole na području Sarajeva još uvijek u toku.

Svakom učeniku koji je dao svoj doprinos u sadnji biljaka, dodijeljen je i certifikat kao simbolična zahvalnica za trag koji su ostavili budućim naraštajima. Akcija pošumljavanja se nastavlja već sljedećeg vikenda u gradovima širom BiH tokom mjeseca septembra.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »