POINT 5.0 predstavlja nova dostignuća u oblasti novih tehnologija i aktivizma

Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice u kojima će učestvovati blizu 150 učesnika iz regije i cijelog svijeta POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti aktuelnim temama iz oblasti upotrebe novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti. Neke od tema o kojima će biti riječi na petom izdanju POINT konferencije su Panamski papiri, izbjeglička kriza, monitoring izbornih procesa na Balkanu i u svijetu, factchecking, sloboda online izražavanja, otvoreni podaci i otvorena vlast, ali i aktuelna dešavanja na Bliskom istoku, Ukrajini i Rusiji.

Ovogodišnja konferencija biće održana u prostoru Art kina Kriterion 26., 27. i 28. maja, dok će u srijedu 25. maja u sklopu konferencije u Banjaluci biti održan „Dan zagovaranja za slobodu izražavanja na internetu – POINT W dan“.

Tako će već prvog dana POINT 5.0 konferencije biti održana TV factcheckig radionica koju će voditi urednici i producenti nekih od najistaknutijih factchecking emisija iz Evrope. Radionica će okupiti predstavnike factcheck portala i inicijativa kao i predstavnike medija iz BiH i regiona, a održat će se u Sarajevu u prostoru Networksa (Skenderpašina 1) sa početkom u 13:00 sati. Radionicu će voditi Alberto Puoti sa emisije Virus na Rai 2 televiziji, Alejandro Olvera Madueño sa emisije El Objectivo na španskoj televiziji La Sexta, Alexios Mantzarlis sa Poyntera i međunarodne fact-checkig mreže, Patrick Worrall sa emisije Fact Check na britanskom Channel 4 i Faik Ispahiu i Jeta Xharra sa kosovskog portala Kallxo. Voditelji ove radionice govorit će i na panel diskusiji posvećenoj TV factcheckingu u četvrtak 26. maja.

Istog dana biće upriličen i razgovor sa Jasonom Reiflerom sa Exeter univerziteta koji će govoriti o izborima u SAD-u u vrijeme Trumpa i društvenih mreža, a također će biti održana i panel diskusija pod nazivom „Četiri godine nakon Arapskog proljeća“. Na ovom panelu učestvovat će Walid Al-Saqaf,  Amr Sobhy, Kevin Coyne (Wasabi), Mohammed Elmejrab sa Univerziteta u Tripoliju, dok će razgovor moderirati Ahmed Farag.

Nezaobilazna tema na petom izdanju POINT konferencije će biti i “Panamski papiri”, a na panelu pod nazivom “Tehnologija, novinarstvo i neki papiri iz Paname – Objavljene priče, naučene lekcije”, govorit će Smári McCarthy iz Organized Crime and Corruption Reporting projekta, Michał Andrzej Woźniak (OCCRP), a panelom će moderirati novinarka iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević.

Jedna panel diskusija na ovogodišnjoj konferenciji biće posvećena i izbjegličkoj krizi u svjetlu upotrebe novih tehnologija u pomoći izbjeglicama. Na ovom panelu će učestvovati Kate Coyer sa Centralnog evropskog univerziteta (CEU), Jillian C. York  iz Electronic Frontier Foundationa,  Filip Milenković  iz Grupe za analizu i kreiranje javnih politika,  Joséphine Goube  predstavnica Girls in Tech UK te  Valent Turković iz Otvorene mreže. Ovaj panel biće održan 27. maja od 12:00h.

POINT 1Svakako, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti političkom satirom te će tako u petak 27. maja biti održan panel sa predstavnicima srbijanskog satiričnog portala Njuz.net. Ovaj panel baviće se TV satirom, odnosno time kako politiku učiniti zanimljivom na ekranu. Također, ekipa Njuz.net-a će istog dana od 19:00h održati i promociju svoje knjige pod nazivom „Prava istorija sveta“.

„Sloboda online izražavanja između korporativne i vladine cenzure“, naziv je panela na kojem će istog dana učestvovati Jillian C. York iz Electronic Frontier Foundationa i Mathew Stender iz Onlinecensorship.org, dok će panelom moderirati Darko Brkan iz UG. „Zašto ne“.

O factcheckingu medija i inovativnim pristupima na ovom polju govorit će Haytham Mones i Abbas Adel sa egipatskog portala Akhbarmeter i Filip Stojanovski iz makedonske fondacije Metamorphosis.

U okviru POINT 5.0 konferencije biće održana i projekcija filma „Yes man are revolting“ u kojem  Andy Bichlbaum i Mike Bonanno skreću pažnju na uništavanje okoliša i korporativnu pohlepu. Projekcija će se održati u četvrtak 26.05. od 19:00h u kino sali Kriteriona, dok će u istom terminu u prostoru caffe bara biti održana i promocija knjige crnogorskog publiciste Brane Mandića „Februar je čekao olovku“.

Kompletan program POINT 5.0 konferencije možete pogledati na zvaničnoj web stranici: http://point.zastone.ba/program/

POINT konferencija inače je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu, a također će uključiti individualce i organizacije iz drugih zemalja, a koje se bave specifičnim temama na koje se fokusira sama konferencija. POINT 5.0 je peto izdanje konferencije koja se održava od 2012. godine.

 

Translate »