Podržite organizaciju festivala kulture “Slovo Gorčina” 2019. godine!

Festival kulture “Slovo Gorčina” održava se od 1971. godine u Stocu i na nekropoli stećaka Radimlja, u čast najvećeg bosanskohercegovačkog pjesnika, Maka Dizdara, Osnovna ideja festivala od njegovog osnivanja je afirmacija sveukupne bosanskohercegovačke kulturne baštine, svega onoga što je čovjek stvorio na ovom tlu, kao i povezivanje umjetnika iz regiona. Festival nastoji očuvati sjećanje na pjesnika putem duhovnog povezivanja prožetog zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno

“Slovo Gorčina” je festival kulture koji nudi priliku za okupljanje sa sadržajima koji mogu biti i poezija, i muzika, i slika, i film, i filozofija, i istorija i svi drugi mediji ljudskog duha. To su susreti koji nastoje da simbolično predstave pjesnikov rodni Stolac, region i državu Bosnu i Hercegovinu na platformi zajedništva uz stalnu težnju ka opšteljudskom humanitetu.

Na ovaj način, “Slovo Gorčina” nastoji realizirati viziju koju je Mak Dizdar spomenuo u jednom razgovoru iz 1970. godine: “ …Stolac bi, prema mojoj zamisli, trebalo da bude domaćin Orfejevih dana, jer je ovo mediteransko područje, a priča o Orfeju i Euridiki je mediteranska. To bi bio skup eminentnih jugoslovenskih kulturnih radnika i književnika i to bi bila kulturno-turistička manifestacija…” 

Vaša pomoć…

Svojim doprinosom pomažete očuvati čak 48 godina dugu tradiciju festivala!

Godinama odolijevamo svim izazovima koji su nam se našli na putu, uključujući ratni period i hronični nedostatak finansija za projekte kulture u Bosni i Hercegovini. Od svog osnivanja se borimo da osiguramo što kvalitetnije programske sadržaje, koji su pritom potpuno besplatni za sve posjetioce. Sa dosta truda u tome i uspijevamo!

Pomozite nam da ove godine budemo još veći, bolji i kvalitetniji! Učinimo Stolac nezaobilaznom destinacijom ovog ljeta!

https://www.indiegogo.com/projects/festival-kulture-slovo-gorcina-2019?fbclid=IwAR1h1pjXv5hB0ZIRfad9ujdl_R-6JAm38XLv9VSoAvSethe9zFNbTY8jw6Q#/

 

Šta želimo…

Cilj nam je da:

– organizujemo veći, bolji i kvalitetniji festivalski program;

– očuvamo sjećanje na Maka Dizdara i njegovu bezvremensku poeziju;

– pozicioniramo Stolac kao nezaobilazno odredište na kulturno-turističkoj mapi regiona;

– osiguramo lokalnom stanovništvu vrijedne i potrebne kulturne sadržaje;

– razvijamo Stolac i doprinosimo održivom razvoju lokalne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »