‘Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH’

Sastanak Platforme za deinstitucionalizaciju – Završna konferencija projekta ‘Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH’ kojom želimo da podržimo osobe sa invaliditetom u ostvarenju prava na neovisan život u zajednici. Konferencija će se održati u petak, 7. decembra/prosinca 2018. godine u Sarajevu, Hotel Grand, sa početkom u 10:00 sati.

Platforma je dio projekta ‘Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini’ kojeg implementira češka nevladina organizacija “People in Need” uz podršku Češke razvojne agencije i sa partnerima: Savez Sumero, Udruženje “Zajedno” Banja Luka i Udruženje “Sunce” Mostar. Projekt ima za cilj da se razmijene znanja i dobre prakse u pružanju socijalnih usluga za osobe s invaliditetom, na osnovu primjera Republike Češke. Poseban je naglasak na pružanju usluga za samostalni život, adekvatne mogućnosti za zapošljavanje i ukupnu integraciju osoba sa invaliditetom u bh. društvo.

Sastanku Platforme/Završne konferencije će prisustvovati predstavnici ključnih vladinih, nevladinih, domaćih i međunarodnih organizacija među kojima su i gđa. Palić Esma, predstavnica Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Dr Jan Pfeiffer, jedan od vodećih evropskih stručnjaka na polju deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi.

Osobe sa invaliditetom koje su članovi kluba samozastupnika Saveza SUMERO, Udruženja ‘Zajedno’ Banja Luka i Udruženja ‘Sunce’ Mostar će govoriti o svojoj borbi sa diskriminacijom, za ravnopravno društvo i samostalan život daleko od institucija. Upoznaće učesnike sa rezultatima svojih borbi, izmjenama zakona, zapošljavanju, neovisnom životu.

Korisnici/ce usluge stanovanja uz podršku su osobe sa intelektualnim poteškoćama, koje su nakon višegodišnjeg boravka u zatvorenim rezidencijalnim institucijama, putem Projekta dobile priliku za neovisnim životom u zajednici. Govoriće o ovome putu, životu u instituciji i zajednici ali i još uvijek prisutnim potrebama za njihovu socijalnu uključenost.

„Otkad sam postao korisnik stambene zajednice moj život se potpuno promijenio. Imam djevojku, stan koji uređujem, mogu sam da kupujem, biram odjeću, odlazim na utakmice, da putujem, da budem koristan. Volio bih da i moji drugari ostvare svoje snove!“ Saša Šehić, Mostar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »