Podaci uređaja za mjerenje kvalitete zraka dostupni javnosti

Ambasada SAD-a u BiH sa zadovoljstvom objavljuje da su podaci prikupljeni putem uređaja za mjerenje kvalitete zraka, nedavno postavljenog unutar kompleksa ambasade SAD-a u Sarajevu, od danas dostupni javnosti. Ova oprema mjeri nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Sarajeva. Rezultati ovog mjerenja dostupni su javnosti na web stranici ambasade (https://ba.usembassy.gov/bs/embassy-bs/sarajevo-bs/air-quality-monitor-sarajevo-bs/).

Koristeći NowCast algoritam američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), očitanja PM 2,5 čestica pretvaraju se u indeks kvalitete zraka (AQI) koji izvještava o čistoći ili zagađenosti zraka i mogućem uticaju na zdravlje ljudi. Na osnovu vrijednosti AQI indeksa, građani će biti u mogućnosti poduzeti neophodne korake za smanjenje izloženosti mogućoj zagađenosti zraka.

Osim web stranice ambasade, građani će moći saznati i informacije o očitanju PM 2.5 čestica koje će biti ažurirane svakog sata na Twitter profilu @USEmbSJJ_Air (https://twitter.com/usembSJJ_Air), kao i na web stranici američke Agencije za zaštitu okoliša AirNow (https://airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo).

Obraćajući se, na današnjoj svečanosti, predstavnicima vladinih i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima zaštite okoliša, kao i predstavnicima sarajevskog diplomatskog kora, ambasadorica Cormack je istakla: “U SAD-u smo se borili sa zagađenim zrakom u našim gradovima, ali, zahvaljujući u velikoj mjeri Zakonu o čistom zraku, Sjedinjene Američke Države sada su globalni lider u politici zaštite kvaliteta zraka, nauke i tehnologije. Ključna komponenta uspjeha Sjedinjenih Država u smanjenju zagađenja bila je dosljedna, transparentna i pouzdana kontrola kvalitete zraka i smjernice Agencije za zaštitu okoliša. Želimo isti taj uspjeh stvoriti i ovdje u BiH i pomoći ovoj zemlji da poboljša kvalitet zraka, u saradnji sa našim kolegama iz međunarodne zajednice, gradeći partnerstva s bh. vlastima na svim nivoima, sa univerzitetima i zdravstvenim institucijama.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »