Počinje projekat #Novinarke

Koliko puta ste čuli, vidjeli I pročitali o napadima na novinarke? Više od polovine verbalnih, fizičkih I sudskih tužbi se odnosi na novinarke I žene u novinarstvu. Postoji li neki vid zaštite novinarki i kako u praksi izgleda ta zaštita? Da li izostaje podrška kolega I kako funkcioniše novinarska solidarnost kada su napadi na žene u novinarstvu u pitanju?

Sve su ovo pitanja koja su potakla na potrebu da se pokrene projekat, koji će u narednim mjesecima, pod pokroviteljstvom CPCD-a i USAID-a, ispitati slučajeve novinarki koje su pretrpjele bilo koji oblik napada ili prijetnji s ciljem otvorenijeg pristupa ovoj temi, aktualizaciji problema žena u novinarstvu, te koji će javnost podsjetiti na težinu zadatka koje žene u novinarstvu obavljaju i pod kojim uslovima, pritiscima, prijetnjama to one rade.

Projekat nazvan „Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost“, koji je osmislila projekt menadžerica Ornela Čolić, ima za cilj skrenuti veću medijsku pažnju i potaći na senzibilitet u odnosu prema napadima koje žene svakodnevno trpe na svojim radnim mjestima.

Sredinom marta biće održana konferencija, koja će se baviti pitanjima emotivnih, verbalnih, fizičkih prijetnji i napada do sudskih tužbi za klevetu, te prijetnji kao i autocenzure od strane kolega i nadređenih. Biće ponuđeni konkretni postupci i rješenja za zaštitu novinarki i njihovu zaštitu putem zakona, kodeksa i etike.

Učesnici konferencije biće: Vildana Džekman, pravnica i aktivistica, Arijana Saračević Helać, dugogodišnja novinarka i reporterka, te doc.dr. Zlatiborka Popov Momčilović, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i autorica istraživanja ‘Napadi na novinarke u BiH u kontekstu ugrožavanja medijskih sloboda’.

Ovim putem pozivamo novinare i predstavnike medija koji su prepoznali dobrobit ovog projekta da nas podrže u našoj namjeri da uputimo javnost o riziku koji nosi novinarska profesija, te ustupe medijski prostor promociji izazova sa kojima se novinari svakodnevno susreću s cilljem upućivanja javnosti na potrebu zaštite novinara, a posebno žena u novinarstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »