Počinje peto izdanje Internacionalne kreativne studentske radionice Podijelimo znanje 2021/2022 na Muzičkoj akademiji UNSA

Peto izdanje Internacionalne kreativne studentske radionice Podijelimo znanje 2021/2022. održat će se 21. i 22. aprila 2022. godine u Maloj sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u realizaciji Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju MAS, te uz podršku Centra za muzičku edukaciju MAS i Udruženja kreativne i kulturne industrije MUK. Ovogodišnja Radionica ugostit će rekordan broj studenata i studentica iz Hrvatske (Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli), Srbije (Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu) i Crne Gore (Muzička akademija Cetinje Univerziteta Crne Gore), koji će zajedno sa studentima/cama iz Bosne i Hercegovine (Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu) učestvovati u procesu stjecanja znanja, razmjene ideja, te međusobnog poticanja i podrške u razvoju studentskih kompetencija u oblastima muzičke teorije, pedagogije, etno/muzikologije, kompozitorstva, dirigovanja i instrumentalnog i vokalnog izvođaštva. U ovom izdanju učešće će uzeti 43 izlagača/ice. Radionica će biti realizirana u formatu šest radnih sjednica sa ukupno 23 individualne i grupne prezentacije, dopunjene jednim panelom i okruglim stolom. 

Proteklih pet izdanja Radionice studentima Muzičke akademije pružilo je dragocjena iskustva zajedničkog stjecanja znanja, vještina i kompetencija u raznovrsnim programskim okvirima i aktivnostima zamišljenim i ostvarenim u okviru Ciklusa kreativnih radionica Podijelimo znanje. Posebni izazov pred organizatore je postavilo izdanje Ciklusa kreativnih radionica Podijelimo znanje 2019/2020, koje je uprkos pandemiji Sars-Cov-19 djelimično održano u online izdanju i putem live streama, okupljajući studente iz Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Srbije, Crne  Gore i Bosne i Hercegovine, te surađujući sa brojnim institucijama (srednje muzičke škole u Mostaru, Zenici, Novom Travniku, Bihaću, Sarajevu, umjetničke akademije Univerziteta u Sarajevu, umjetničke galerije) i eminentnim stručnjacima u oblastima umjetnosti i nauke (Bojan Hadžihalilović, Damir Šagolj, Boško Jović i dr.). “Naš mali jubilej stoga dočekujemo s jasnom vizijom nastavka, ponosni na dosadašnje rezultate i odlučni da uporno, predano, strpljivo i timskim radom proširujemo horizonte našeg znanja i time doprinesemo napretku društva u kojem živimo”, poručuju organizatori.

Organizaciju ovogodišnjeg izdanja u potpunosti su preuzeli studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu uz kontinuiranu podršku voditeljica projekta – profesorica Odsjeka za Muzičku teoriju i pedagogiju, dekana MAS prof. mr. Ališera Sijarića, Odjela za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu na čelu s prorektoricom prof. dr. Tamarom Karača Beljak, te predsjednika Asocijacije studenata MAS Marina Repanića. Detaljan raspored dešavanja, kao i biografije učesnika ovogodišnje Radionice mogu se naći na web stranici Muzičke akademije (www.mas.unsa.ba), zvaničnom Facebook profilu i stranici Podijelimo znanje, te Instagram profilu (@podijelimoznanje).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »