PlayUK Arcadia 2018: Program

British Council najavljuje i posljednje detalje vezane za PlayUK Arcadia 2018 koji će se održati u Sarajevu od 18. do 21. januara  i time započeti svoju turneju po Zapadnom Balkanu.

  Šta je kreativnost danas? Da li se uloga umjetnika i umjetnosti mijenja? Da li razvoj novih tehnologija, a prije svega masovna upotreba kompjutera i mobilnih telefona suštinski odvlači pažnju od onoga što zovemo „umjetnost“? Da li umjetnost zbog globalne rasprostranjenosti teži pojednostavljenjima ili su ipak nove platforme i aplikacije zapravo nova prilika za maštovite da se obrate najširem auditoriju? Ovo su samo neka od pitanja koje će se razmatrati tokom PlayUK Arcadia 2018 događaja kroz različite programske cjeline.

Kao što je već najavljeno, ovaj događaj neobičnog formata započeti će panelom pod nazivom «Umjetnost u doba četvrte industrijske revolucije» u kinu Meeting Point, što je ujedno i glavna tema ovog skupa. Na panel diskusiji će učestvovati Jordan Erica Webber, kritičarka britanskog The Guardiana i autorica knjige „Deset stvari koje možemo naučiti iz video-igri“; Biljana Srbljanović, aktivistkinja, višestruko nagrađivana dramska autorica i profesorica na fakultetima u Beogradu i Beču; Kenan Zekić, dizajner, profesor i šef odsjeka za umjetnost na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i Zoja Kukić, suosnivač i urednica Starit magazina.

Posjetioci će svake večeri imati priliku da pogledaju jednu od četiri premijere najnovije savremene britanske produkcije. Komediju Staljinova smrt, te filmove Arkadija, Apostazija i Božja zemlja koji je, nakon nagrada u Berlinu, prošlog mjeseca proglašen za najbolji britanski nezavisni film u 2017. godini.

Osim kroz filmove, spoj umjetnosti i tehnologije, publici će biti predstavljen i kroz jednu neobična izložbu u čijoj postavci su – alternativne video-igre i instalacije u virtuelnoj realnosti. Iako je postavka sačinjena od video-igara – ona je, možda, prije svega namijenjena onima koji ne spadaju u ljubitelje istih, pa nije ni potrebno imati bilo kakve igračke vještine da bi se u njoj uživalo.

Ono što će činiti srž ovog događaja su susreti kreativaca, umjetnika i IT-evaca, iz naše države, regije ali i Velike Britanije, pa vas pozivamo da nam se pridružite na prezentacijama u petak i subotu, počevši od 13.00 časova.

Ulaz na izložbu i prezentacije je besplatan. Program PlayUK Arcadia 2018 možete pronaći ispod.

Više informacija na: www.britishcouncil.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »