Peta konferencija „Zelena ekonomija u BiH 2021 – mogućnosti i prepreke“

Fondacija Heinrich Boell Vas poziva da popratite petu konferencija „Zelena ekonomija u BiH 2021 – mogućnosti i prepreke“, koja će biti održana 15.12.2021. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici sa početkom u 12.00 časova.

Cilj konferencije je ukazati na probleme, izazove, mogućnosti i šanse koje Bosna i Hercegovina ima u procesu energetske tranzicije, cirkularne ekonomije i ruralnog razvoja

– Jasminka Bjelavac, projektna koordinatorica Heinrich Boll Stiftung

– Damir Miljević, RESET, Banja Luka, BIH

– Jasmina Ćušić, Eko Jasmina, Mostar, BiH

– Ivica Sivrić, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu (REDAH), BiH

Konferenciji će prisustvovati predstavnici privrede, politike i nevladinog sektora, a u svrhu detektovanja osnovnih problema kada je u pitanju zelena ekonomija, te pronalaženja rješenja i ostvarivanja napretka u Bosni i Hercegovini.

Zelena ekonomija bez obzira na potencijal za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini još uvijek nije prepoznata na pravi način, a to je nešto na što se ovom konferencijom želi ukazati.

Sam prelazak na dekarboniziranu ekonomiju nije samo bitan za zaustavljanje klimatskih promjena, već je i pokretač ekonomskog rasta s potencijalom da stvori milione „zelenih“ radnih mjesta. Takva radna mjesta su usmjerena  direktno na zaštitu okoliša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »