Panel diskusija ‘Braniteljke i branitelji ljudskih prava u BiH: Položaj, rad i izazovi’

Civil Rights Defenders vas poziva na panel diskusiju i promociju izveštaja o položaju braniteljke i branitelji ljudskih prava u BiH, u četvrtak 12. Marta, u EU Info Centru u BiH (Skenderija 3a, Sarajevo), sa početkom u 11 časova.

Braniteljke i branitelji ljudskih prava igraju vitalnu ulogu u demokratskom društvu. Oni monitorišu i prate rad vlada i institucija kako bi se osigurao najveći stepen poštivanja ljudskih prava. Braniteljke i branitelji ljudskih prava, uključujući i novinarke i novinare, se suočavaju sa prijetnjama zbog svog rada i nalaze se pod sve većim pritiskom. Kako bi podigli svijest šire javnosti o problemima s kojima se branitelji/ke susreću, Civil Rights Defenders, uz podrđku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) organizovat će diskusiju koja će se održati 12. marta 2020 u prostorijama EU Info centra u Sarajevu, tokom kojih će švedska ambasadorica u BiH, Johanna Strömquist  i politička savjetnica EU Delegacije u BiH, Elisabet Tomašinec, uputiti riječi dobrodošlice.

Panel diskusija će ugostiti Lejlu Huremović, aktivistkinju i članicu Organizacionog Odbora Prve Povorke Ponosa u BiH, aktivistkinju i predsjednicu Udruženja građana Oštra Nula, Milicu Pralicu, novinarku Kristinu Ljevak, i regionalnu urednicu Kosovo 2.0 i aktivistkinju, Nidžaru Ahmetašević. Diskusija će se fokusirati na pritiske, napade i uznemiravanje branitelja/ki ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, sa posebnom pažnjom posvećenom braniteljkama ljudskih prava u BiH. Događaj će poslužiti kao platforma govornicama da podijele svoja iskustva i da pronađu rješenja za specifične izazove sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava po ovom pitanju.

Izvještaj objavljen u decembru 2019. daje presjek situacije braniteljki i branitelja ljudskih prava u BiH i Zapadnom Balkanu. Izvještaj uz to daje smjernice i preporuke za institucije i međunarodne organizacije koje se tiču poboljšanja zaštite branitelj/ki ljudskih prava kroz uvođenje odvojene pravne kategorije za BLJP-ove u skladu sa međunarodnim standardima zaštite. Također se preporučuje efikasnija primjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koja će specijalizirane NVO-e koji pružaju pravnu pomoć razmatrati kao dio sistema koji ima pravo na javno finansiranje, te efikasan pristup pravdi nudeći sistematska rješenja i poštivanje međunarodne konvencije gdje je Bosna i Hercegovina država potpisnica. Nadalje, održavanje ozbiljnih i stalnih konsultacija s nevladinim organizacijama u vezi sa procesom pridruživanja EU i razvoju ljudskih prava u zemlji su potrebna da bi se poboljšao položaj BLJP-ova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »