Otvorenje izložbe Anima u Historijskom muzeju BiH

U sklopu Međunarodnog festivala Sarajevska zima 2019. Historijski muzej Bosne i Hercegovine će 22. februara u 20:00h upriličiti otvaranje izložbe dua ANIMA. Ovaj umjetnički dvojac formirali su akademski grafičari Mirza Rahmanović i Denis Haračić 2016. Godine. Do sada su svoj rad predstavili na devet izložbi u BiH i regionu. Pored toga uključeni su u kreativnu kolaboraciju sa modnim brandom PlusMinus fashion, unutar koje surađuju sa dizajnericom Enom Dujmović, promovišući grafiku kao klasični umjetnički medij kroz savremene tendencije modnog dizajna.  Oba autora su već nekoliko godina aktivna na bosanskohercegovačkoj i inostranoj izlagačkoj sceni i izvan rada grupe, te su članovi Udruženja umjetnika Bosne i Hercegovine.

O izložbi:

Publika u Historijskom muzeju BiH imati će priliku da vidi cikluse grafika i crteža nastalih u protekle dvije godine. Deseta i najveća dosadašnja izložba ovog dua treba da predstvalja ujedno i najveći iskorak ka novom konceptu u prostoru, koji se zasniva na harmoniji dva senzibiliteta.

Prema riječima ovih mladih umjetnika: „Ime ANIMA ptiče od C G Jungovog ženskog principa duše, koji simbolizuje plodnost, stvaranje i kreativnost. Shodno tome ključni dio koncepta kojim se ANIMA vodi jeste apsolutna misaona i umjetnička sloboda oba autora. Izlagački prostor koji umjetnici dijele je otjelovljenje ove ideje, te se kao cjelina u potpunosti zasniva na koegzistenciji različitosti i neuslovljene individualnosti.„

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »