Otvorenje Historijskog muzeja BiH

U ponedjeljak, 18.5.2020. godine, povodom Međunarodnog dana muzeja će biti otvoren Historijski muzej BIH. Muzej je zbog pandemije korona virusa bio zatvoren dva mjeseca, a muzejske aktivnosti su se odvijale u virtuelnom svijetu.

Muzej je za vrijeme panedmije u digitalnom obliku predstavio pet muzejskih postavki i otvorio dvije nove izložbe. Kroz video prezentacije su se bosanskohercegovačkoj javnosti pričale muzejske priče, koje su bile emitovane na društvenim mrežama muzeja i na TV Sarajevo. Međutim, tim muzeja je tokom dežura radio na fizičkim pripremama muzeja za ponovno otvorenje – kako bi muzej bio sigurno okruženje za vrijeme trajanja pandemije.

Historijski muzej BiH, kao jedna od kulturnih institucija od državnog značaja, ovogodišnji Međunarodni dan muzeja dočekuje s radošću, ali i neizvjesnošću: kriza uzrokovana pandemijom je muzeju uskratila resurse od vlastitog rada, a pomoć države je i ovaj put izostala.

U ponedjeljak, 18. maja 2020. godine, će ulaz u muzej biti besplatan. Pod ovogodišnim sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” će posjetiocima biti na raspolaganju izložba “Zagrljaji” Safeta Zeca, ali i druge muzejske postavke: stalna postavka “Opkoljeno Sarajevo”, “15 godina” Jima Marshalla, “Otvoreni depo”, “Polet žena”, izložba “Mi, izbjeglice”. Muzej će biti otvoren od 9  do 21 sat. Posjetioci se mole da se pridržavaju novog muzejskog bontona koji će biti predstavljen kroz društvene mreže muzeja, ali i na ulazu muzeja –  ali i da i ovaj put podrže Historijski muzej BIH!

Dobro nam došli!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »