Otvoren poziv za dodjeljivanje Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira za 2019.

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 195 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a koja djeluje sa ciljem da gradi održivi mir u BiH poziva na dostavljanje prijedloga za Mirovnu nagradu 2019, za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije i evropskih vrijednosti, ljudskih prava i izgradnji mira. Nagrada se simbolično dodjeljuje na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar/prosinac.

Iz Mreže za izgradnju mira podsjećaju da je Mirovna nagrada ustanovljena 2013. godine, a dodjeljuje se osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu, i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira. Škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učiniti za bolje danas i sutra.

Dosadašnji dobitnici/a Mirovne nagrade od 2013. godine su bili fra Marko Oršolić, Ivica Osim, Danka Zelić, Jadranka Miličević, Aiša Smailbegović-Hadžihalilović i Jasminka Drino-Kirlić. Škole dobitnice Mirovne nagrade od 2016. godine su bile Mješovita srednja škola Maglaj, Osnovna škola Osman Nuri Hadžić iz Sarajeva i Osnovna škola Dositej Obradović iz Doboja. Dodatno su specijalne nagrade dodijeljene mladima iz Jajca, Kući dobrih tonova iz Srebrenice i aktivisti Čedomiru Glavašu.

 Prijavljivanje i proces odabira;

  • Bilo ko može nominirati osobu ili školu za koju smatra da zaslužuje Mirovnu nagradu Mreže za izgradnju mira.
  • Nominacija samog sebe nije dozvoljena – nominacija mora doći od treće osobe. No, škole se ohrabruju da same pošalju svoju nominaciju za Mirovnu nagradu.
  • Odabir vrši posebno odabrana komisija Mreže za izgradnju mira na osnovu zaprimljenih prijava. Sastanak komisije je planiran krajem novembra/studenog.

 Prijavu je potrebno ispuniti i poslati putem emaila na adresu info@mreza-mira.net ili mreza.mira@gmail.com najkasnije do kraja radnih sati u petak, 22. novembar/studeni 2019. godine.

Obrazac za nominaciju osobe možete pronaći ovdje.

Obrazac za nominaciju škole možete pronaći ovdje.

Prijave podnešene nakon ovoga datuma neće biti uzete u razmatranje.

Odgovor na često postavljena pitanja možete pronaći ovdje. Ako imate više pitanja osjećajte se slobodnim da nas kontaktirate putem telefona: +387 33 741 080.

Hvala Vam na interesu, i radujemo se prijemu Vaših prijava!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »